header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јављање Свете Параскеве (Петке) Светом старцу Јакову Цаликису Штампај Е-пошта
понедељак, 27 април 2015
         Сва деца су ишла у школу једанпут дневно. Мали Јаков је ишао два пута. Много ју је волео, јер се настава првих годинама одржавала у цркви Свете Параскеве. Касно поподне је долазио да упали кандила. Дете је долазило само и волело да остаје до сумрака. Молио се како је знало и могло. Затим би се упутило кући низбрдицом, остављајуćи за собом борову шуму.

Међутим, једног поподнева док се молило, а тада је имало осам - девет година, јавила му се Света Параскева као монахиња, као што је била представљана на икони. Дете се уплашило, побегло и стигло сво задихано куćи. Од страха је није усудило ни да погледа иза себе.

Следећи дан је опет  дошло у цркву да упалили кандила и поново му се јавила Света Параскева. Опет се уплашило. Почело је да трчи низбрдицом, али је светитељка изашла из цркве и говорећи му благим гласом смирила дете. Престало је да трчи и окренуло се да види ко то говори. Светитељка му је објаснила ко је она, рекла му да се не плаши, а мали Јаков се стидљиво вратио назад у цркву. Сео је поред ње и пажљиво је слушао. Света Параскева му се након тога јављала више пута. Мали Јаков се навикао на њу и није ју се више плашио. Седели би једно поред другог и разговарали. Такву присност и наивну смелост је имао малиша!

Приликом једног од првих јављања, када се ослободио страха, запитала га је светитељка:

- Шта желиш мој Јакове да ти подарим због твојих молитви и зато што уређујеш мој дом? 

Он није знао шта да тражи. Зато је увече питао за савет своју мајку, Теодору. Она га је просто саветовала: "Да ти каже и да ти да оно што ће ти учинити сретним". Други дан се светитељка појавила и одговорила детету:

- Слушај ме. Доживећеш велику славу и многи ће те ценити, много људи ćе долазити да те виде, много новца ćе доćи у твоје руке, али ту неćе и остати.

( И заиста, све се обистинило. Старца Јакова су поштовали богати и сиромашни, мудри и неписмени, државни великодостојници и прост народ, универзитетски професори и судије Вишег суда, монаси, свештеници, епископи и патријарси, сви они су долазили последњих неколико година у манастир да га упознају, да се исповеде, да им буде на духовну користи, да добију његов благослов. И тих последњих година су му давали много новчаних прилога, али које је он одмах делио онима који су имали потребу, те ништа од тога није остајало у његовој кеси, а та кеса где је стављао тај новац никада није остајала празна, ма колико новца он делио ).

Он сам, када је ово испричао, додао је:

- А зар ме је, браћо моја, Света Параскева слагала? Зар ми је мало среćе дала? Учинила ме је свештеником светих Божијих тајни !

 

Извор: С. Пападопулос, "Блажени Јаков Цаликис", издавач Акритас, осмо издање, септембар 2005, стр. 37-39.

Превод са грчког: Сања Павков

Преузето са: Манастир Лепавина

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.