header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предавања проф. др Србољуба Живановића у Солуну, Грчка Штампај Е-пошта
понедељак, 11 мај 2015

 Грчко-српско Удружење жена Солуна и Генерални конзулат Републике Србије у Солуну организовали су предавање проф. др. Србољуба Живановића из Лондона, које је одржано 11. маја 2015 године у просторијама Грчко-српске привредна коморе у Солуну. Предавање под насловом "Мошти и гробови српских владара и светитеља" привукло је велики број заинтересованих слушалаца, јер се о српским владарима и светитељима веома мало зна.

Од свршетка Другог светског рата, српска национална историја се све мање предаје и учи у школама. Преовладава мишљење да ученици треба да се растерете претераног градива, па је тако сведено на минимум учење српске националне историје. Чак су и они владари и светитељи чији живот и рад погодују тренутним идеологијама носилаца власти у Србији гурнути у заборав.

 У току комунистичке дитатуре у Југославији, нагласак у настави историје стављан је на тзв."непријатељске офанзиве"  и на догађаје из борбе комуниста да освоје власт. Политички идеолози тога времена су захтевали да се да једнак простор у настави историје Хрватима, Словенцима, Мађарима, Албанцима, Муслиманима, Македонцима итд.па за историју Срба није било места.       

У садашње време, после пада комунизма, влада нова идеологија која тежи да се потисне настава националне историје да би се дао ростор за заједничку историју народа Европе. На тај начин сe остварује тежња да сви ученици у Европи постану незналице историје сопственог народа. Информативна технологија пружа ученицима само она знања која им намећу Америка и Европска заједница.

Издавачка кућа "Пешић и синови" из Београда ће објавити ово предавње у целини у књизи "Борба за веру" која ће изаћи из штампе пре јесењег сајма књига у Београду.

Друго предавање под насловом "Византијске принцезе на српским дворовима" организује  The InternationalWomen's Assotiation of Thesaloniki 13. маја 2015. год.

Издавачка кућа "Пешић и синови" из Београда је још 1997. године објавила књигу  Михајла Ласкариса под насловом "Византијске принцезе у средњевековној Србији". Та књига је давно распродата и не може се наћи у библиотекама. Издавачка кућа "Пешић и синови" сада припрема ново издање ове књиге, које ће ускоро изаћи из штампе.

Познато је да је Солун био значајан центар Византије. Многе византијске принцезе на српским фворовима су дошле баш из Солуна. Зато је и организовано ово предавање професора Живановића.

Проф. Др.Србољуб Живановић,

 директор Европског института  за проучавање древних Словена,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 102 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.