header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Георгије данас се враћа у Канаду Штампај Е-пошта
петак, 22 мај 2015

 Бивши епископ канадски Георгије Ђокић данас би требало да се врати у Канаду. Вест о његовом трајном разрешењу различито је примљена међу Србима у земљи јаворовог листа. Једни ликују, други жале, а код трећих се усијава осветнички дух.

Владика је уочи поласка из Београда медијима рекао да прихвата одлуку Светог архијерејског сабора Српске православне цркве који га је трајно разрешио управљања Епархијом канадском, али да негира кривицу.

- Сабор ме је изабрао за владику 1984. године. Сабор има право и да ме смени. Али, не признајем никакву своју кривицу. Више од четири деценије сам у мантији и очекујем да ми се допусти да мирно проведем остатак живота. На саборској седници се свашта чуло, а и ја сам рекао све што је било примерено и аргументовано. Враћам се у петак у Канаду. Канадски сам држављанин и тамо желим да останем трајно. У близини нашег манастира купљена је кућа за смештај епископа. Мада су неки настојали да оспоре и статус овог стамбеног простора у томе нису успели, јер су ствари чисте - испричао је новинарима владика Георгије.

Противници бившег епископа, како се може видети на дијаспорским интернет форумима, одавно су у Нијагари најављивали вола на ражњу и славље за памћење кад буде уклоњен владика Георгије.

Ђокићеве присталице и даље тврде да је само он њихов епископ за сва времена.

Ликујући што су победили, најострашћенији Георгијеви противници сад и осветнички, путем интернета, најављују да ће захтевати од патријарха Иринеја да га повуче у Србију или Републику Српску, упркос чињеници што је Ђокић канадски држављанин и канадски пензионер.

Неки пак сматрају да мира у српској заједници неће бити ако у Канади остане овај владика и сви досадашњи српски свештеници, без разлике да ли су присталице или противници владике Георгија. Преко интернет друштвених мрежа поручују патријарху Иринеју, Сабору и Синоду СПЦ да са новим епископом у Канаду обавезно треба да дође и ново неискомпромитовано свештенство, а досадашње или да се пензионише или да се из Канаде распореди по неким другим епархијама.

Патријарх: Ни ликовање, ни славље

До избора новог епископа Епархијом канадском управљаће патријарх Иринеј. Након Георгијевог разрешења он је позвао свештенике, управе црквених општина и вернике да "својом љубављу, сарадњом, а нарочито молитвама свевишњем допринесу јединству и очувању поретка у овој епархији на корист наше Свете православне цркве и српског народа".

- Опомињемо да није време ни за ликовање ни за славље, него за усрдну молитву како бисмо сачували мир и превазишли све несугласице настале у претходном периоду - поручио је српски патријарх.

 Извор: "Вести онлајн"

Последњи пут ажурирано ( петак, 22 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.