header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Подсећање: Патријарх може да поручи Соњи Бисерко: Задатак који сте нам дали успешно је обављен! Штампај Е-пошта
четвртак, 28 мај 2015

 Хелсиншки комитет у Србији:

”СПЦ НА ИВИЦИ РАСКОЛА”

Закључак Хелсиншкoг комитета за људска права у Србији:

Као и у свим осталим институцијама и у СПЦ постоје про-реформске и анти-реформске струје. Овај процес чини читав политички спектрум крхким и без потребне снаге да одговори правим изазовима реформи и транзиције.

Без јаке подршке Запада снаге које су за реформу биће изложене много озбиљнијем нападу и питање је да ли ће успети да се са њим изборе. (Задебљање текста наше) Анти-Западне снаге рачунају на локалне десничарске групе као и на руско десно крило, укључујући Руску Православну Цркву. Цркве у обе земље заједнички деле ставове према екуменизму и односима са Ватиканом.

Српска Православна Црква је ипак одувек подржавала сарадњу са Ватиканом и од ње добијала помоћ. Постоји фракција у СПЦ, и Амфилохије Радовић је њен део, чија врата су увек била отворена за Ватикан.

Држава је одиграла активну улогу у спречавању раскола унутар Цркве, барем за сада. У том смислу, Патријарх Иринеј је допринео решењу када је јединство Цркве било доведено у питање као што је учинио и по питању екуменизма и предлогу Папе да посети Србију 2013. По свом одговору на скорашње, са Косовом повезане, инциденте у Цркви, Патријарх Иринеј је доказао своју подршку државном врху у усклађивању своје политике са ЕУ.

Извор: Хелсиншки Комитет за људска права у Србији

Билтен

Бр.71//Новембар 2010

www.helsinki.org.rs/doc/HB-No71.pdf


http://borbazaveru.info/content/view/3163/33/

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.