header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation: Званично саопштење за јавност
Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation: Званично саопштење за јавност Штампај Е-пошта
понедељак, 01 јун 2015

 С Вечери сећања поводом 70 година пробоја последњих заточеника јасеновачког система хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, одржане у Стокхолму

На дан Светог Новомученика Вукашина од Клепаца 29. маја 2015. године у препуној конференционој сали Радничког универзитета у Стокхолму - АБФ, одржано је Вече сећања поводом 70 година од како су усташе напустиле Јасеновачки систем хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

Програм комеморације је био приредјен искључиво за шведску публику која је веома мало знала о геноциду и холокаусту у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату.

Програм је отворила изложба страдања јасеновачких жртава филмског ствараоца Симе Брдара као и награђивани докуметарни филм ЈУСП Доња Градина истог аутора "Чиста крв", који говори о јасеновачком логорашу, живом сведоку, јеврејину Цадику Данону - Брацу.

Такође је приказан одломак из интервјуа Проф Др Жарка Видовица, ауторке Јелене Миле, глумице и продуцента. Прича данас пензионисаног професора историје цивилизације, који живи и ради у Београду, почиње у Сарајеву, где је тада млади студент Жарко био ухваћен и пребачен за логор у Јасеновцу одакле га Немци извлаче 42 и саљу на принудни рад градње путева на крајњем северу Норвешке. Жарко захваљујући Норвежанима бежи 43 за Шведску. Током свог кратког боравка у Шведској наставља да студира на Унверзитету у Упсали где му се родила и ћерка Зага.

Проф др Видовиц није могао присуствовати Комеморацији али је зато публику у Стокхолму поздравила њега ћерка Зага Грип која је свога оца први пут упознала пре 8 година у Београду. По свом првом и једином повратку из Шведске 1947. у тадашњу Југославију, власти су Жарка ухватиле и забраниле сваки излазак из земље и сваку комуникацију с иностранством, тако да је и Зага расла у потпуном незнању о свом биолошком оцу.

Међутим највећу пажњу Швеђана је привукло предавње директорке Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation из Лондона Драгане Мијатовић Томашевић одржаног на енглеском језику. Мијатовић-Томшевић је својим прецизним објашњењима о разлици између усташке и наци фашистичке идеологије ставила јасно до знања да није било фашистичких жртава у НДХ током Другог светског рата. Уз представљање своје књиге такодје је објаснила важан знацај и улогу Ивана Ханса Мерца пионира Католичке акције, који је усташком режиму био највећи духовни идеолог. Уследио је пљусак питања већином изазваних огорцењем шведске публике која није знала ниста о Јасеновачком систему Хрватских концетрационих логора за истребљење Срба Јевреја и Рома, а још мање о идеологу "Орлова/Крижара" Ивану Хансу Мерцу. У току вечери се први пут на сцени чуо текст исте ауторке Томашевић- Мијатовић, објављен у престижном торонтском часопису "Људи Говоре" под називом Писмо мајци - које је казивала драмска уметница Јелена Мила.

Целокупан материјал с овогодисње Комеморације у Стокхолму на захтев Шведског Института за проучавање живе историје (Форум фор Леванде Хисториа) биће свечано предат овој Институцији која се бави демократијом и људским правима користећи искуства историје као наук за будућност.

За идућу годину је већ најављено предавање Предсједника Међународне Комисије, проф др Србољуба Живановића, истакнутог научника у области антропологије, палеопатологије и медицине.

Овој свечаности, која се по пети пут одржава у Стокхолму, са територије бивше Југославије присуствовао је амбасадор Србије Душан Црногорчевић, јеврејска породица – преживеле жртве холокауста др Јован и Дина Рајс, као и свештеници храма Светог Сава Душан Раковић и Арсеније Гардовић.

 

Комеморацију у сарадњи организовали:

Биро Републике Српске у Шведској (НВО), Фондација Царица Јелена, АБФ Стоккхолм, Амбасада републике Србије у Краљевини Шведској, као и Српска православна црква, Црквена општина Свети Сава - Стокхолм.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 јун 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.