header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Фрања тражи да жваће лист коке - хоће ли српски екуменисти следити пример свог „светог оца“? Штампај Е-пошта
уторак, 30 јун 2015

         Папа Фрања изразио је жељу да жваће листове коке када од 8. до 10. јула буде боравио у посети Боливији, изјавио је јуче на државној телевизији Марко Маћикао, боливијски министар културе.

Боливијски главни град Ла Паз, налази се на 3.600 метара надморске висине и једна је од највиших светских престолница, а локално становништво се вековима против висинске болести бори жвакањем листова коке.

Туристи их такође користе, али у виду чаја, да би ублажили ефекте висинске болести када бораве у Ла Пазу.

Многи су се сад запитали да ли то поглавар римокатоличке цркве хоће да покаже толеранцију према лаким дрогама или то чини у знак поштовање локалне традиције.

Непрерађени свежи листови коке се легално и масовно користе у Боливији, али и у осталим андским земљама. Боливијанци, укључујући и председника Ева Моралеса, заступају право на жвакање лишћа коке, а биљку сматрају светом.

„Понудили смо папи чај од коке или нешто друго за висинску болест, а он је изричито рекао да хоће да жваће листове коке па ћемо светог оца дочекати са светим листом“, рекао је Маћикао.

После Перуа и Колумбије, Боливија је трећи произвођач коке и кокаина у свету. Жвакање листова коке било је забрањено Међународном конвенцијом о дрогама из 1961, године, али су 2013. Уједињене нације у документ унеле клаузулу којом се ова пракса изузима.

Извор: "Блиц" / "Правда"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јун 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 74 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.