header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ЕПАРХИЈСКЕ НОВОСТИ arrow Борба за веру у Епархији браничевској
Борба за веру у Епархији браничевској Штампај Е-пошта
недеља, 22 фебруар 2009

Борба за веру у Епархији браничевској

        Данас, 9. / 22. фебруара 2009. године, Православно братство „Свети Лука“ из Смедерева и стотинак верника града Смедерева и других места Епархије браничевске, отишло је на Свету Литургију у саборни храм у Пожаревцу у намери да после Свете Литургије уруче молбу Епископу браничевском Игњатију, у којој га умољавају да наложи свештенству града Смедерева, а такође и свом свештенству Епархије браничевске, да се придржава одлука СА Сабора СПЦ које се односе на богослужбени поредак у СПЦ.

Пошто је Света Литургија служена по новотарском поретку – беспоретку, како кажу  чланови братства „Свети Лука“ и окупљени верници, они нису желили да присуствују Литургији, јер је служена противно одлукама највишег законодавног тела СП Цркве – СА Сабора. Својим присуством на Литургији која се служи на импровизован начин, по нахођењу началствујућег свештеника, а не по једином и важећем Типику СП Цркве и одлукама Сабора, како кажу,  дали би подршку и легитимитет самовољи и безакоњу које су чинили присутни свештеници у храму (епископ Игњатије није био присутан у храму), а они, као верници који се залажу за поштовање одлука Сабора СПЦ, то нису желели учинити.

Пошто су изашли из храма, окупљени верници су учинили три опхода око храма певајући духовне песме. Окупљени верници кажу да на овај начин нису могли да ремете ток Свете Литургије која је служена у храму, јер је у храму био постављен и укључен јак разглас за преношење тока Свете Литургије, при чему су и улазна храмовна врата била затворена.

Пошто Епископ браничевски Игњатије није био присутан у саборном храму, братство „Свети Лука“ са окупљеним верницима није било у могућности да му молбу лично уручи. Због немогућности личног уручивања молбе епископу Игњатију, председник братства „Свети Лука“ из Смедерева, Љубомир Илић, молбу је прочитао испред улаза саборног храма у Пожаревцу, што су поједини медији и присутни новинари и забележили. По сведочењу окупљених, све је протекло без икаквих инцидената, са само једним оштрим и прекорним погледом архијерејског намесника упућеним окупљеним верницима.

Текст молбе упућене епископу Игњатију гласи:

 

Његовом Преосвештенству

Епископу браничевском Г. Г. Игњатију

 

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ваше Преосвештенство,

Поштујући канонски поредак Српске Православне Цркве, ми смо Вам се у више наврата обраћали писмима са молбом да наложите подређеном Вам свештенству, да се придржава одлука Светог архијерејског сабора, које се односе на богослужбени поредак у нашој светој Цркви. Своје колонопреклоне молбе да се поштује канонски поредак СП Цркве и у складу са тим богослужење у нашем храму обавља по одлукама СА Сабора,  ми смо најпре упућивали, како је и ред, својим духовним пастирима – парохијским свештеницима, а потом и ахријерејском намеснику. Сва наша писма упућивана Вашем Преосвештенству, уредно су била слата преко парохијског свештенства и архијерејског намесника. Ни на једно писмо нисмо добили одговор.

Подређени Вам клирици немају ни један писмени акт, којим би потврдили да сте им Ви лично наложили по ком поретку ће служити Свету Литургију. Стога, њихову бахатост и самовољу ми не можемо више трпети. Ми не можемо, и немамо право на то, да мирно посматрамо како се самовољом појединих клирика ствара раскол у нашој светој Цркви. Зар је у духу основног принципа постојања Цркве – принципа саборности, самовоља и непослушност највишем законодавном телу наше Цркве – СА Сабору? Сада имамо ситуацију да се поредак богослужења разликује од парохије до парохије и од храма до храма; то више нису идентичне службе. Да ли то значи да више нисмо иста Црква?

СА Сабор СП Цркве је три пута доносио одлуке које се тичу литургијског поретка и то: на својим заседањима у октобру 2006.г., мају 2007.г. и мају 2008.године. Ево како гласе одлуке Сабора:

„Формирана је и комисија за литургијска питања, уз препоруку да се богослужбени живот у нашој Цркви негује у духу устаљене православне литургијске традиције.  (октобар 2006.)

„Сабор је ставио у дужност Комисији за проучавање литургијских питања да настави започети рад и да резултате рада достави Светом Архијерејском Сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовно искуство осталих помесних Православних Цркава, имајући у виду духовно стање нашег народа и спремност свештенства да то практично спроведе у живот. У међувремену, док се не дође до прихватања резултата рада Комисије у свим епархијама Српске Православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве.“ (мај 2007.)

„У циљу, пак, очувања вековног молитвеног предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења свете Литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве.“ (мај 2008.)

Ни једна од ових одлука СА Сабора у Епархији браничевској није спроведена, па питамо, Ваше Преосвештенство, зашто поменуте одлуке нису спроведене у нашој Епархији, ако Устав СП Цркве јасно каже:

Члан 57

Свети архијерејски сабор, као највише јерархиско претставништво, црквенозаконодавна је власт у пословима вере, богослужења, црквеног поретка (дисциплине) и унутрашњег уређења Цркве, као и врховна судска власт у кругу своје надлежности (чл. 69 т. 28 ).

Члан 64

Све одлуке Светог архијерејског сабора и Светог архијерејског синода, канонске и црквене природе, које се односе на веру, богослужење, црквени поредак и унутрашње уређење Цркве, пуноважне су и извршне.

Сви наши покушаји да у миру и љубави хришћанској, умолимо наше духовне пастире да Свету Литургију служе по одлука највише црквене власти – СА Сабора, били су безуспешни. Уз помоћ многих који не мисле добро нашој Цркви, и уз подршку неких медија, који су отворено антисрпски и антицрквено настројени, наше молбе и вапаји проглашавани су за изазивање немира и рушење Цркве, а верни народ, који само тражи оно на шта има право, а то је поштовање реда и поретка у Цркви, проглашаван је за изазивача немира и раздора при чему су му додељивани многи погрдни епитети.

Ваше Преосвештентво, молимо Вас, као надлежног епископа: наложите подређеним Вам клирицима да Свету Литургију служе онако како то наша Света Црква од свих својих послушних чеда тражи.

Да би оправдали своју самовољу и непослушност СА Сабору, неки клирици говоре како су одлуке Сабора, које се тичу богослужбеног поретка у нашој Цркви, нејасне и двосмислене. Заправо, питају: А који је поредак вишевековни? Овде се ради о обичном лукавству у служби правдања бахатости и самовоље, јер су одлуке Сабора јасне, и јасно је који је поредак богослужења у СП Цркви вишевековни. Да су одлуке Сабора јасне и недвосмислене потврђује и чињеница да нико од архијереја није на Сабору поставио питање њихове јасности. Та чињеница потврђује њихову недвосмисленост. Сви верници наше Цркве, који живе њеним живим предањем, знају који је поредак вишевековни. То је онај поредак Свете Литургије по коме је служено у свим храмовима СП Цркве до пре неколико година, док самовољни клирици нису почели да га мењају.

Ваше Преосвештенство, ми искрено верујемо да ћете Ви, као пастир добри који душу своју полаже за овце (ср. Јов. 10,11), наложити свештенству Епархије браничевске да се богослужења обављају по одлукама СА Сабора, чиме ће бити васпостављен нарушени мир у нашој епархији, што ће бити на радост свим истинским чедима наше свете Цркве.

Целивајући Вашу свету десницу, и просећи Ваш свети архијерејски благослов,

Православно братство "Свети Лука" из Смедерева са многим верницима Епархије браничевске

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 фебруар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.