header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проглас Светосавског Покрета канадских Срба за одбрану и заштиту црквеног поретка и правоживља Штампај Е-пошта
среда, 01 јул 2015

 СВИМ СРПСКИМ ВЕРНИЦИМА У КАНАДИ И СВЕТУ

ПРОГЛАС

да нам се придруже у борби за своја права у својој Цркви,  права од Бога дата, Крштењем примљена,  и Светим Предањем у наслеђе нашој генерацији остављена

Зашто Покрет за очување и заштиту Црквеног поретка и Правоживља?

Зато што је кампања свргавања Владике Георгија са трона Епархије канадске изведена безаконо и вапи на Небо, а администрирање које је уследило након Епископовог разрешења засновано је на даљем рушењу Црквеног поретка до мере да данас можемо говорити о отвореном рату свештеника-заверника против Правоживља у парохијама наше Епархије.

Зашто Светосавље као одредница Покрета?

Светосавље је Православље српског стила и искуства. Његова специфична одлика је народна компонента, препознатљива и у историјски утемељеној повезаности народа и свештенства. Данас је та веза у Канади покидана. Својим неканонским поступцима мала група свештеника-завереника узела је право да јеретички (папистички) тумачи и спроводи Црквене законе по својој вољи, а све за личну корист. На делу је свакодневни духовни терор према верницима, према неканонски разрешеном Епископу, и према сабраћи која од ове групице живи у страху.

Чиме су нарушени Црквени поредак и Правоживље на простору Епархије канадске?

1. Улога Светог архијерејског синода

Већ неколико година, Свети архијерејски синод СПЦ преузима на себе овлашћења која му не припадају и по рецепту који је први пут примењен у Епархији рашко-призренској 2010. врши чистку “неподобних” архијереја у СПЦ. Тако је било и у случају наше Епархије. Одредбу Устава СПЦ о надзору рада над архијерејима Синод је безаконо претворио у поступак ислеђивања и пресуђивања архијерејима, а ту улогу може да има само Свети архијерејски сабор.

2. Начин рада Комисије Светог архијерејског синода

Комисија за Епархију канадску коју је Синод формирао у фебруару 2015. у свом раду вишеструко је прекршила црквене и световне законе и основне принципе природне правде. Епископу и епархијским телима на које се истрага односила никада нису достављени приговори на основу којих је поступак (и сам незаконито заснован) започет нити имена оних који су упућивали приговоре.

Постало је очигледно да је постојао контакт оних који су се жалили на стање у Епархији са члановима Синода и Комисије, као и спрега Комисије и дела свештенства Епархије услед чега се још пре њеног доласка у Епархију канадску створила атмосфера медијског линча и унапред утврђене кривице Епископа.

Сам начин ислеђивања као и креирања извештаја недвосмислено указује да Комисија није хтела да утврди чињенично стање него да пронађе и изведе доказе за унапред донесену пресуду о кривици Епископа и лошем стању у Епархији.

Након одласка Комисије а пре одлуке Синода о привременом разрешењу Епископа канадског Георгија, група свештеника-завереника која је деловала у спрези са Комисијом наставила је да се понаша као да је Епископова кривица већ утврђена. 

3. Одлука Светог архијерејског синода о привременом разрешењу Епископа канадског Георгија

Према одредбама Устава СПЦ и Статута Епархије Канадске, као и светим канонима Цркве, одлука Синода о привременом разрешењу је безакона. Епископ је доживотно везан за своју Епархију. Епархија може бити упражњена само његовом смрћу, доказаном немоћи. односно његовим захтевом за превремено пензионисање, или на основу кривице утврђене канонским поступком. Ниједан од ових услова није постојао за доношење одлуке. Због тога одлука коју је донео Синод није канонски утемељена нити је, сходно томе, трон Епархије остао упражњен.

Чињенице да је Епископ позван у Синод да каже своју реч 28. априла 2015, а да је одлука која му је тог дана саопштена датирана са 20. априлом, те да су у доношењу одлуке учествовала и лица која су вршила иследни поступак, само додатно говоре о спремности да се крше и најосновнија начела природне правде.

4. Администрирање Епархијом до одлуке Светог архијерејског сабора

Чак када би Епархија и била упражењена, у време администрирања, према Уставу СПЦ и Статуту Епархије, а са упориштем у канонима Цркве, не могу се мењати епархијска тела установљена од стране претходног архијереја, нити било шта мењати у пословима коју су раније започети. Одлукама од 28. априла до 22. маја којима су извршене персоналне и промене у телима Епархије канадске, Администратор Епархије прекршио је каноне Цркве, Устав СПЦ и Статут Епархије канадске и тако отворио могућност групи свештеника-завереника окупљених око његовог новоименованог заменика да отворено крену у даље кршење Црквеног поретка у Епархији и гушење Правоживља.

5. Одлука Светог архијерејског сабора

Одлука о коначном разрешењу Епископа канадског од 22. маја 2015. нема канонске основе из истих разлога као и одлука Синода о привременом разрешењу, јер није следила из канонског поступка којим би била доказана кривица. Поред тога, приликом гласања у Сабору, о одлуци су се изјашњавали и они коју су донели одлуку о разрешењу у Синоду, а неки архијереји, укључујући и садашњег Администратора (Патријарха српског) имали су на располагању два гласа. У гласању је био спречен да учествује тада још увек активни Епископ милешевски Г. Филарет.

Осим претходно поменутих чињеница, наводимо и то да је 15 епископа одбило да потпише одлуку о свргавању Епископа милешевског Филарета и Епископа канадског Георгија, што је више од једне трећине свих епископских гласова, и додатно потврђује да је та одлука гласачке већине неважећа.

6. Администрирање Епархијом канадском након Сабора

Безакоње рађа безакоње. Одмах по саборској одлуци, Администратор је незаконито именовао нови Савет Епархије. По доласку у Канаду, мимо договора са дотадашњим Епископом, насилно је ушао у седиште Епархије и променио браве на вратима. У овом тренутку чини све да преузме и епархијске рачуне. Суочен са лошим стањем на терену, повукао је 9. јуна све дотадашње своје одлуке. То је било само на папиру. У стварности, остао је његов нелегални заменик Томић, остао је нелегални Црквени суд, а нелегално сазваним седницама Савета – три у само седам дана – покушао је да се ослободи легално изабраних чланова овог тела. 

7. Стање на терену Епархије канадске данас

Погажени канони, нагрђено лице Цркве, дубок јаз између завереничког свештенства и верника, страх међу већином свештенослужитеља, празне цркве, празне црквене касе. Велики одлив верника у друге православне цркве, нарочито у Торонту и околним местима. И даље бахато и незаконито понашање групе свештеника-завереника око Томића. Потпуна небрига за потребе верника. Отворени презир верника према свештеницима-завереницима.

Шта нећемо

Знамо да неможемо служити два господара, зато нисмо и никада нећемо служити Мамону и моћницима царства земаљског!

Не признајемо нити прихватамо безакону одлуку Сабора Архијереја СПЦ о свргавању Епископа канадског Георгија. Не постоје црквени канони који приморавају верни народ да прихвати одлуке Сабора које нису донесене у Духу Светоме и Истини. Подсећамо Сабор да једино прихватањем саборских одлука од стране верног народа исте добијају неопходни легитимитет. У освештаној Црквеној историји било је много Сабора Архијереја који су читави проглашени за разбојничке иако је у њиховом раду учествовало на стотине епископа! Једном почињено безакоње свагда остаје безакоње и узрокује немир међу вернима док се не поништи. Из истих разлога Свети Оци Цркве указују да све безаконе одлуке подлежу хитној и неопходној ревизији да би се нашло „неко човекољубивије решење“ и поново успоставио мир међу вернима.

Нећемо да идемо у џамије, у католичке цркве и у секте, како нам је поручио незаконити Администратор Епархије канадске, Патријарх српски.

Нећемо да слушамо испразна демагошка обраћања са амвона у којима се даје лажна слика данашњег стања у Епархији, а на начин који представља увреду не само за вернике него и за сваког мислећег човека.

Не пристајемо да Светосавску Цркву препустимо на милост и немилост онима који су се о свете каноне огрешили, који исте газе како им се прохте, и који руше Црквени поредак и спречавају Правоживље.

Шта хоћемо (захтевамо)

Иштемо најпре Царство Божије и правду Његову. Служимо Богу Отаца наших Светој Тројици Јединосушној и Нераздељивој и Њему се једино клањамо и за друге богове незнамо! Ми потврђујемо косовски завет, да је Царство Небеско ва вјек и вјеков!

Полазећи од тога да су верска осећања огромне већине верника Епархије канадске дубоко, окрутно и немилосрдно повређена кршењем основних заповести Господњих:

пре свих, Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом, и љуби ближњега свога као самога себе; као и

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.

2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се калањати нити им служити.

3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.

4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

6. Не убиј.

7. Не чини прељубе.

8. Не укради.

9. Не сведочи лажно на ближњега свога.

10. Не пожели ништа што је туђе.

као и кршењем светих канона Цркве и Њених законских аката од стране завереничког свештенства наше цркве;

Полазећи од тога да нигде никаква оптужница није изречена против Епископа канадског Георгија;

Полазећи од тога да је Комисија Синода СПЦ водила нелегалан и нелегитиман поступак против Епископа канадског под начелом прокламованим од стране Василија Томића: „Синод може све“, као и да је Комисија све изјаве наводних сведока против Епископа прихватила као готове истине не улазећи у тачност и правоверност тих изјава;

Полазећи од тога да неумољива канонска питања за канонски безакона чињења Светосавске Српске Цркве остају неодговорена, и посебно:

На основу

а) којих канонских поступака

б) којих канонских оптужница

в) прилагања којих чињеничних доказа

г) којих канонских испитивања

д) којих истраживања оптужница

ђ) којих канонских суђења

е) којих одбрана и

ж) којих правних лекова су донете:

I)    Одлука Светог Синода Српске Цркве од 20-4-2015 о привременом разрешењу Епископа Георгија управљања са Његовом богоспасавајућом Епархијом

II)    Одлука Светог Архијерејског Сабора Српске Цркве од 22-5-2015 о наметању Епископу Георгију казне свргнућа са управе Његове Канонске Епархије канадске

III)  Одлука Администратора Епархије канадске, Патријарха српског Иринеја о наметању забране свештенослужења Епископу Георгију и његовим саслужитељима у свим храмовима Епархије канадске

с обзиром да ове Одлуке флагрантно крше сваки појам Канонског Права и Канонског процесног поретка, и да у канонском смислу немају валидност, са непосредном последицом да су поменуте Одлуке неважеће, неосноване и непостојеће, и да непоправљиво и грубо повређују Канонску веродостојност наведених Управних и Судских органа најсветије Светосавске Српске Православне Цркве, као и Канонско Начело адекватних казни, које важи у Аутокефалним Православним Црквама:

Ми започињемо поступак одбране Истине, нашег духовног оца Епископа канадског Георгија и наше духовне мајке Епархије канадске, у смислу чега ћемо нужно укључити органе и тела кривичног канадског закона обзиром да су и чланови синодске Комисије и наводни сведоци (према сопственом сведочењу) починили низ прекршаја канадског кривичног закона међу којима и блаћење људског достојанства, и лажно оптуживање.

Захтевамо ревизију целокупног поступка којим се утврђује стање у Епархији канадској.

Захтевамо да се из живота Епархије канадске одстране свештенослужитељи који су погазили своје свештеничке заклетве непослушањем и непомињањем приликом богослужења Епископа канадског Георгија, који су се огрешили о Црквени поредак и својим деловањем гушили и гуше Правоживље у нашим парохијама.

Захтевамо доследно поштовање Устава СПЦ и Статута Епархије канадске о раду епархијских тела у периоду администрирања.

Захтевамо да до повратка Епископа канадског Георгија на свој трон, или постављања новог епископа у Канади по законским Црквеним основама (претходно наведеним у тачкама 3. и 5.), Патријарх, Синод и Сабор признају да о црквеном животу Епархије канадске одлучује Савет Епархије састављен од легално изабраних лаика (на скупштини 2014) и оних свештенослужитеља чије одстрањење из Епархије не захтевамо.

Захтевамо да се првом Епископу канадском Г. Г. Георгију и свим његовим саслужитељима одмах дозволи да безусловно служе у свим храмовима Епархије канадске.

С'обзиром да нас све ране рода нашег боле, иако смо се у овом прогласу фокусирали на бројна непочинства и безакоња везана за пуч у Епархији канадској, свесни смо да је свргавање нашег Епископа Георгија само наставак успостављене безаконе праксе гласачке већине епископа у Сабору СПЦ која се манифестовала безаконим свргавањем и рашчињењем Епископа рашко-призренског Артемија, као и безаконим свргавањима Епископа средње-европског Константина, Епископа зворничко-тузланског Василија и Епископа милешевског Филарета. Не признајемо и не прихватамо ниједно од набројаних безакоња и зато захтевамо хитну ревизију поменутих одлука и повратак на канонски поредак у СПЦ од почетка 2010 године!

Захтевамо од свих епископа СПЦ да живе искључиво по Еванђељу Господа Исуса Христа и да буду пастири добри поверене им пастве. Подсећамо их да је тешко онима који падну у руке Бога Живога!

Шта и како даље?

Наредних дана Покрет ће се обратити јавности са прецизним образложењем ставова о рушењу Црквеног поретка и Правоживља који ће бити утемељено на канонима Свете Православне Цркве, на начелима природне правде (утемељене на отиску Закона Божијег којег Свети Апостол Павле назива природним законом), као и принципима канадског законодавства који су нарушени деловањем незаконитог Администратора и групе свештеника-завереника на коју се Админстратор ослања.

У овом образложењу биће наведена имена свештеника против којих су достављене пријаве Црквеном суду за покретање сходног поступка, као и имена свештеника чије се одстрањење из Епархије тражи.

Након тога уследиће петиција, заснована на овом Прогласу и горе поменутом образложењу, у којој ће бити дефинисани наши захтеви. Петиција ће бити доступна свим верницима Епархије канадске да је потпишу.

Петиција ће бити прослеђена Светом архијерејском синоду и Светом архијерејском сабору СПЦ као основ за последњу прилику овим телима да Еванђелски реагују и исправе до сада почињена безакоња у процесу утврђивања стања у Епархији канадској и свих произашлих последица.

Псалам 1.

(Псалам Давидов, не натписан у Јевреја)

1.                БЛАЖЕН човек који не иде на веће безбожника, и на пут грешника не стаде,  и на седалиште погубника не седе.

2.                Него је у закону Господњем воља његова, и у закону Његовом поучава се дан и ноћ.

3.                И биће као дрво засађено крај извора вода, које плод свој доноси у време своје, и лист његов неће отпасти, и све што ради преуспеће.

4.                Нису такви безбожници, нису такви, него су као прах који ветар размеће са лица земље.

5.                Зато неће устати безбожници на суду, нити грешници у сабору праведних.

6.                Јер зна Господ пут праведних, и пут безбожника пропашће.

Зато епископи наше Свете Српске Православне Цркве, изаберите пут живота уместо пута смрти и на делу потврдите косовски завет Цара Лазара да је земаљско за малена царство, а Небеско ва вјек и вјеков. Амин Боже дај!

Молитвама Пресвете Богородице, Светога Саве Равноапостолнога, богородитеља Јоакима и Ане и Свих Светих, Господе Исусе Христе Боже наш спаси и помилуј нас. Амин и слава Богу за све!

На дан 18. јун/ 1. јул 2015.

Свети мученик Леонтије и Преподобни Леонтије прозорљиви

и дан државе Канаде

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 јул 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.