header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Бенедикт XVI истиче "важност примата римског бискупа" Штампај Е-пошта
уторак, 24 фебруар 2009
Teolog Bux o rimskome primatu

24/02/2009 17.44.07

         Pratite me svojim molitvama da mogu vjerno vršiti veliku zadaću koju mi je Providnost Božja povjerila kao Petrovu nasljedniku – rekao je Benedikt XVI. u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji obraćajući se vjernicima na Trgu svetoga Petra.

Rječit zaziv na blagdan Katedre svetoga Petra na koji se Papa osvrnuo razmišljajući o vrednoti i stvarnosti primata rimskoga biskupa. Benedikt XVI. je u tom kontekstu podsjetio na svetoga Ignacija Antiohijskoga i svetoga Ireneja Lyonskoga kao i na II. vatikanski sabor. Osvrnuvši se na posebnost Petrove službe u razgovoru za našu radio postaju poznati teolog Nicola Bux, savjetnik Zbora za nauk vjere, rekao je kako brojni upozoravaju na vjernost II. vatikanskom saboru, a sve smo zabrinutiji da ne bude zaboravljen, da ne padne u zaborav; opravdano je Sveti Otac podsjetio na saborsku konstituciju Svjetlo narodâ, odnosno 'Lumen gentium'. Spomenuo je točno određeni odlomak koji govori da u crkvenome zajedništvu opravdano postoje partikularne crkve koje uživaju svoje tradicije, ostajući cjelovit primat Petrove Katedre, predsjedanje, opće zajedništvo ljubavi i zaštita legitimnih različitosti. Zamislimo što bi bilo da sveti Franjo nije pronašao Petrov primat: vjerojatno se njegov pokret i njegova karizma ne bi mogli proširiti, kao što se zbilo. Ostao bi zatvoren, možda i ugušen na lokalnoj razini. Svaka posebnost u Crkvi crpi snagu iz jedinstva s cjelinom – ustvrdio je profesor Bux.

Na primjedbu kako su poslušnost i autoritet, ljubav i jedinstvo nerazdvojivi, rekao je kako se te dvije stvari nikada ne smiju razdvajati. U govoru održanom na Rimskoj bogosloviji Sveti Otac je uporno isticao važnost zajedništva. Zajedništvo se dakle sastoji u pripadništvu jednome tijelu, u osjećanju dijelom drugoga. Nitko nije samosvojan, ni pojedinac ni zajednica. To je naravni zakon ljubavi, posadašnjenje ljubavi. Ako se ne poštuje ta svjesnost - kako je rekao – nastaju polemike koje se očituju u vjeri izrođenoj u intelektualizam, to jest u većem pridavanju važnosti vlastitome shvaćanju stvari umjesto vjeri da je Tijelo Kristovo, kojem pripadam, veće od mene– istaknuo je teolog.

Na primjedbu kako se Papa govoreći njemačkim hodočasnicima molio svetome Petru da nemiri i oluje ne potresu Crkvu, rekao je kako sveti Petar u svojoj prvoj poslanici kaže: Častite Boga u svojim srcima, ali uvijek budite spremni dati razlog nade koja je u vama“ dodajući „s blagošću, poštovanjem i dobrom savjesti“. Mislim da bi u Crkvi trebalo biti više snošljivosti, a rekao bih i rasprave, ali rasprave kakvu zamišlja sveti Petar: prije svega, s uvijek uprtim pogledom u Boga, dakle prije svega častiti Boga. Od štovanja Boga u srce dolazi osjećaj blagosti, poniznosti koja nas osposobljuje za razmišljanje s drugima, ali uvijek s ljubaznošću, poštovanjem i dobrom savjesti – kazao je i dodao kako valja stišati ton a obogatiti sadržaj. Katkada nepoznavanje sadržaja, površnost i nečija umišljenost da posjeduje istinu, kako se kaže, ne podupire rast zajedništva – zaključio je teolog Bux.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=268519

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Обавештавамо читаоце да су за преузимање слободне нове књиге нашег сарадника Владимира Димитријевића: ШТА СЕ ЗГОДИ КАД СЕ ЏЕНДЕР РОДИ: (овде:);

КАНОНИЗАЦИЈА АЛОЗИЈА СТЕПИНЦА: ИЗАЗОВИ И ОДГОВОРИ (овде:)

+ + +

СВЕТОСАВСКИ РАДИО ИЗ ЧИКАГА:


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.