header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Објашњење легитимног Савета епархије канадске Штампај Е-пошта
недеља, 13 септембар 2015

 Обзиром на бројне манипулације у јавности и изношење низа неистина по питањима рачуна Епархије канадске, Савет Епархије канадске свој јавности православној упућује ОБЈАШЊЕЊЕ рачуна Епархије канадске.

ОБЈАШЊАВАМО да се са даном 20. јуном 2015. на рачуну Епархије налазило укупно $739,862.75 у канадској и $10,970.52 у америчкој валути. Сва ова средства су НАМЕНСКА сходно фондовима у којима су, и то по следећем распореду:

Генерални рачун: $249.892.68 канадских и $10,970.52 америчких, одобрених од стране Скупштине Епархије махом за радове на манастирском имању. Није јасно како је тај Томићев рачун, према садашњим изјавама из Епархије, недовољан за подмирење свакодевних трошкова и живота у Епархији, да чак постоји преко $20,000.00 дуга, када је заменик Томић тражио да се на њега, поред наведених редовних уплата, врше и уплате од стране ЦШО на име дугова фабрици свећа (која је независна приватна компанија).

Траст рачун: $105,575.23, прилози верника уплаћени Добротворном фонду „Свети цар Лазар“ са конкретном наменом за помоћ, углавном у српским земљама.

Свештенички здравствено-пензиони фонд: $84,231.25, средства издвојена од стране ЦШО наменски за потребе њихових свештеника за додатно пензионо и здравствено осигурање.

Свештенички здравствено-пензиони фонд (орочена средства): $200,000.00, уштеђена средства у овом фонду која су уплатиле ЦШО.

Фонд „О. Жарко Митровић“: $25,624.97, наменска средства за мисију и помоћ студентима-богословима.

Коло српских сестара: $27,744.33, средства којима управља КСС.

Гробљански рачун: $38,261.69, средства остварена од функционисања гробља на епархијском имању и неопходна за даље функционисање гробља.

Фонд за одржавање гробља: $8,532.60, фонд оформљен од стране власника гробљанских парцела у који власници уплаћују средства за одржавање гробља.

 

Ни Патријарх, ни било који епископ, нити било какав администратор или његов заменик, нико нема право,  ни по канонима, ни по Уставу, ни по Статуту Епархије, нити по законима Канаде и Онтарија, да преиначује намену ових средстава. Нико не може да од било које од наведених сума, из наведених фондова, врши какве год позајмице или финансијске трансакције за било какве и било чије потребе, чак и да се ради и о питањима живота или смрти. Ове одлуке може да донесе само Скупштина Епархије (и евентуално Савет Епархије, у оперативном смислу, према овлашћењима Скупштине). Свако друго манипулисање овим средствима под оправдањем да ће то после Скупштина само „аминовати“ јесте финансијски прекршај и подлеже канонској, црквено-законској и државно-законској регулативи, дакле, кажњиво је.

Напомињемо и то да је једно време, неколико дана између 20. јуна и замрзавања рачуна, 29. јуна, самопроглашени нелегални Савет заменика Томића имао приступ рачунима и можда је стање на рачунима у време замрзавања промењено у односу на горе наведено.

ДОПУНА ОБЈАШЊЕЊА

Стање на рачунима Епархије канадске јасно показује да се у Епархији канадској водила домаћинска политика и да се није пословало са губицима, да није било финансијског штеточинства или неовлаштеног присвајања финансијских средстава, што је, у осталом, оценила и синодска Комисија у сусрету са члановима Савета Епархије, 2. априла 2015, констатацијом да „паре нико није украо, све паре су ту“. 

Од дана 29. јуна банка RBC је замрзла сва средства на рачуну обзиром на нејасноће у пословању Епархије изазване неканонским и незаконитим захтевом епархијског заменика Василија Томића и групе око њега, који су завели Администратора Епархије својим неуким тумачењем црквено-правних и државних правно-финансијских регулаторних аката и закона, и прогласили неканонску, неуставну, нестатутарну смену легитимног Савета (о чему сведоче и Патријархове изјаве у медијима).  

Подсећамо да све ЦШО и парохије у Епархији имају своје засебне рачуне који немају везе са поменутим епархијским фондовима, односно да све локалне црквене јединице финансијски самостално функционишу. То значи да замрзавање епархијских рачуна не утиче на пословање ЦШО и парохија али и то да прикупљање потписа свештеника и управника локалних цркава ради добијања приступа епархијским рачунима од стране заменика Томића нема законску основу и да је чин лажног представљања потписаних лица пред канадском финансијском институцијом. 

Савет Епархије канадске изабран на Скупштини Епархије у фебруару 2014, односно само цивили, а не и свештена лица, јер тако закон Канаде и прописује, чија су имена и потписи депоновани код банке и државе Канаде, представљају легитимно материјално-управно тело Епархије и, и даље, одано СПЦ, њеним Канонима и правилницима, ипоштујући канадски закон, обављају своју дужност. Дакле, никакав владика Георгије не брани никоме рачун Епархије Канадске, јер владика Георгије нема више никакве јурисдикционе моћи над Епархијом, већ легитимни Савет Епархије веран својој Цркви и Богу, одбија да прихвати самозвани Савет именованог заменика, као легитимно и легално тело у управљању Епархијом. Дужност је и законска обавеза Савета да очува имовину до постављања епархијског архијереја и да настави да чува имовину до краја свог мандата.

Ниједан човек већ само Господ наш је пастир, наша нада и уздање.

САВЕТ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

Последњи пут ажурирано ( недеља, 13 септембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 87 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.