header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Богословски" дијалог православних с "црквом" која рукополаже "бискупине" и "венчава" педере Штампај Е-пошта
понедељак, 12 октобар 2015

 Српску Православну Цркву на заседању Међународне мешовите комисије између православних и англиканаца представљао је професор др Богдан Лубардић.

Бафало - Њујорк септембра 2015. -  У име Tројичног Бога, а по благослову и руковођењем наших Цркава,  Међународна англиканско-православна комисија за вођење богословског дијалога заседала је у Бафалу, у Њујорку, од 19. до 25. септембра 2015. Комисија је дубоко благодарна на великодушном гостољубљу које је указала православна црква посвећена Благовестима у Бафалу (Грчка православна архиепископија за Америку – Васељенска Цариградска Патријаршија).

Митрополит детроитски Николај свечано је поздравио Комисију на заседању у његовој дијецези. Он је заблагодарио Господу и охрабио рад на дијалогу. Истакао је хитну потребу за изражавањем хришћанског јединства у свету дубоких изазова пред глобалном заједницом и њених криза, будући свестан догађаја који се одвијају чак у току рада саме Комисије.

Комисија је окончала први део свог рада на богословском разумевању човекове личности, и усвојила усаглашену изјаву, По обличју и подобију Божјем: антропологија испуњена надом. Извештај, који ће ускоро бити објављен, представља врхунац шестогодишњег истраживања о томе шта англикани и православни имају да кажу о значењу људске личности створене по лику Божјем.

Овај споразум поставља темеље за наставак дијалога о етичком доношењу одлука у светлу ових гледишта. На својим будућим састанцима Комисија ће размотрити практичне последице овог теолошког приступа личности. Комисија наставља истраживање у областима као што су биоетика и светост живота, и, уз то, људска права и еколошка исправност.

Заседање је отворено Божанском Литургијом у Благовештењској грчкој православној цркви. Чланови Комисије су присуствовали екуменској прослави Ивенсонга у епископској Саборној цркви Св. Павла, где је Комисију поздравио бискуп Вилијам Фреклин из Епархије Западног Њујорка. У свом говору бискуп је истакао велики допринос који је екуменским  настојањима допринео претходни бискуп ове дијецезе Чарлс Хенри Брент, као један од истакнутих чланова Комисије за веру и црквено устројство при Светском савету цркава.

Сваки радни дан Комисије започињао је јутарњим богослужењем, а окончаван вечерњом, које су наизменично служили англиканска и православна свештена лица.

Чланови Комисије су топло примани међу парохијанима Благовештењске цркве и од стране њиховог парохијског свештеника др Христоса Христакиса, који је и секретар Дијалошке комисије с православне стране. Чланови Комисије су се упознали са јединственим историјским, културним и природним карактеристикама града Бафала, Нијагариних водопада и околине.

Рад Комисије ће бити настављен на следећем њеном састанку у септембру 2016. године, када ће Англиканска заједница бити домаћин.

Митрополит диоклијски КАЛИСТ, с.р.

сапредседавајући с православне стране

о. Роџер ХЕРФТ, с.р.

сапредседавајући са англиканске стране

превод Информативне службе Београдске патријаршије

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 октобар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.