header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руски патријарх би да с Латинима обнавља хришћанство или ко с ђаволом тикве сади... Штампај Е-пошта
понедељак, 14 децембар 2015

 Патријарх московски и целе Русије Кирил у дијалогу с Римокатоличком „црквом“ види могућност за слабљење прогона хришћана широм света.

„Избегавати дијалог с Римокатоличком црквом у данашње време – било би погрешно; ми бранимо једне те исте вредности и у јавном и у приватном животу. Потребно је успоставити такву сарадњу пред лицем нехришћанског света, која би допринела јачању наших сопствених снага. У том смислу сматрам да наш заједнички став о ситуацији на Блиском истоку заслужује позитиван однос “, - рекао је патријарх Кирил у петак.  

По патријарховим речима, нестанак хришћана из области у којима су или истребљени или прогоњени, довешће до неминовне радикализације исламског становништва.

„Присуство хришћана у исламским државама, приморавало је њихове руководиоце да теже ка поштовању баланса и заштити права мањина. Но, ако хришћана не буде, онда неће бити ни бриге о томе“, - сматра он.

По патријарховом запажању, као резултат тешких сукоба у Азији и Африци, свакога часа у свету „један хришћанин погине због својих убеђења“, а на Западу се догађа прогон религије из јавног живота под утицајем „владајућих либералних доктрина“.

Он сматра да сарадња са „највећом хришћанском црквом“ – римокатоличком – може помоћи у заштити хришћана и допринети обновни хришћанства  у „глобалним размерама“.

Ипак, наставио је патријарх, сарадња не може потрти богословке разлике између две цркве. Чак и ако бисмо допустили такву могућност, - да те разлике напрасно ишчезну и „богослови све потпишу“, питање је да ли би се и тада нешто променило, јер сличне споразуме морао би да прихвати свако ко себе сматра православним, а то је мало вероватно, верује он.

Извор: "Интерфакс религија"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 децембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 90 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.