header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одржана комеморација у Лондону Штампај Е-пошта
понедељак, 01 фебруар 2016

 Поводом 27. јануара – Међународног Дана холокауста, меморијална фондација ”Јасеновац и Холокауст”   и Интернационална комисија за истину о Јасеновцу организовали су комеморацију невиним жртвама геноцида и холокауста у Другом свјетском рату.

Вијенац је, у име ЈХМФ, положила на Споменик споразуму у Јалти г-ђа Драгана Томасевић, директор Фондације. Вијенце су, такође, положили и представници Покрета Српских четника ”Равна гора” у Лондону.

Споменик невиним жртвама комунистичког терора послије споразума на Јалти подигли су чланови владе и опозиције оба дома Британског парламента на престижном мјесту у центру Лондона 1982.

На споменику су урезане следеће ријечи: ”За незаборав безбројним невиним жртвама мушкараца, жена и дјеце из Совјетског Савеза и других источноевропских земаља који су заробљени и умрли од стране комунистичких влада пошто су били предани по сврсшетку Другог свјетског рата”.

Споменик је урадила и обликовала Анђела Конер, познати британски вајар. На врху споменика налазе се осам рељефа мушкараца, жена и дјеце а једна од тих глава представља војника из Краљевске војске у Југославији.

Послије полагања вијенаца одржан је помен невиним жртвама у Цркви ”Свети Сава” у Лондону. На свечаном пријему у Дому св. Владике Николаја, послије помена у цркви, присутне званице је поздравила директор Фондације , гђа Драгана Томасевић, као и предсједник Интернационалне комисије, проф. др Србољуб Живановић. Затим је отворена излозба “Анатомија Заборава” Народне и Универзитетске библиотеке из Бањалуке (Република Српска) која ће бити излозена недељу дана.

Г-ђа. Томашевић је у свом говору подсјетила присутне званице да је само  у Јасеновацком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома страдало преко 700,000 Срба, 23,000 јевреја и преко 80,000 рома, према прорачунима Интернационалне комисиије. Од укупног броја жртава, било је преко 110,000 деце испод 14 година старости.

”Пошто, као интернационална заједница, нисмо дошли до тога да кажемо: “Никада више”, јер геноциди још  врше на нашој планети. До тада, ми не смијемо да стојимо по страни, ми не смијемо нкада да их заборавимо”, закључила је госпођа Томашевић.

Председник  Међународне комисије за истину о Јасеновцу, проф. др Србољуб Живановић поздравио је у име међународне комисије присутне амбасадоре, представнике православних цркава у Лондону и све госте. У своме обраћању он се осврнуо на лична искуства из времена 1944 године, када је лично видео припаднике Југословенске краљевске војске у отаџбини како се боре против немацких окупатора Србије. Имали су опрему коју су им доставили савезници, а још увек су се надали да ће им савезници пружити помоћ. Нису били свесни споразума западних савезника и Совјетског Савеза  на Јалти, на основу кога је одлучено да се сви монархистички покрети отпора у Југославију ставе под команду Јосипа Броза и комунистичких власти. Комунистичка власт тада је ликвидирале све припаднике четничког покрета, као и њихове породице, жене и децу.


Професор Живановић се посебно захвалио Народној и универзитетској библиотеци из Бањалуке, на поставци исложбе о жртвама Јасеновачког система хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома од насловом “Анатомија заборава”.


Програму комеморације у Лондону присуствовао је дипломатски кор у Лондону, на челу са амбасадором Републике Србије, Њ. Е. Огњеном Прибићевицем и амбасадором Босне и Херцеговине Њ. Е. Бранком Нешковићем. Присуствовали су и директор Интернационалних тумача,  г. Марко Гашић, представник Руске цркве, протођакон Инокентије, као и представник грчке цркве, јерођакон Филотеј.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 фебруар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.