header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Светогорски старац Рафаил Берестов: Обраћање архијерејима Руске Православне Заграничне Цркве Штампај Е-пошта
уторак, 16 фебруар 2016

 Многоуважени и драги Архипастири Руске Православне Заграничне Цркве, присаједињени Московској Патријаршији,

 Обраћа вам се, с љубављу и надом, мали и убоки старац јеросхимонах Рафаил Берестов. До уједињења с Московском Патријаршијом, ви сте били енергични, животни и ревносни Архипастири. Још 1938. године, на Архијерејском Сабору, упозорили сте и забранили чедима РПЗЦ да учествују у екуменистичком покрету:

„Православни хришћани морају имати свест о томе да је Света Васељенска Православна Црква једна и јединствена Црква Христова. Због тога Православна Руска Загранична Црква забрањује својим чедима да учествују у екуменистичком покрету, који се гради на принципима равноправности свих хришћанских религија и конфесија“ (Резолуција од 16/29. августа 1938. године).

А на Архијерејском сабору 1983. године, анатемисали сте екуменизам као јерес:

„Онима који Цркву Христову нападају мудровањем да је она подељена на такозване гране које се разликују учењем и начином живота, и онима који тврде да Црква не постоји на видљив начин, него ће настати у будућности кад се све гране или секте или чак религије уједине у једно тело, и онима који не разликују истинско свештенство и тајне Цркве од јеретичких, него веле да су крштење и причешће јеретика довољни за њихово спасење, и онима који опште са горепоменутим јеретицима, или помажу или бране њихову нову јерес екуменизма под изговором братске љубави или као пут сједињења одељених Хришћана: АНАТЕМА!“

Ви сте ревносно чували и штитили своју православну паству. Мислио сам да ћете тражити од Московске Патријаршије да Руска Православна Црква иступи из „Светског савета цркава“,  и да ћете се тек тада поново ујединити.

То је оно што сам у писму и искао од вашег првојерарха митрополита Лава. Дали су вам лажно обећање, у које сте поверовали, и поново се ујединили не сачекавши прекидање екуменистичких активности Московске патријаршије и њеног чланства у „ССЦ-у“. 

Мислио сам: но добро, у нашу Цркву улазе ревносни Архипастири из Руске Заграничне Цркве, и они ће утицати на наше Архијереје. Али, шта ја видим?! Наши Архипастири издајнички ћуте! И ви, такође, ћутите?! Али, ћутањем се издаје Бог!

И шта ми видимо на предсаборским саветовањима у Шамбезију (од 10-17. октобра 2015. и од 21-27. јануара 2016)? Патријарси и изабрани Архијереји, скупа с патријархом Кирилом (Гунђајевим), потписали су екуменистички докуменат у коме је, на пример, исказана отворена јерес: >>„Непрестано се молити“ „за сједињење свих“, Православна Црква је свагда водила дијалог са онима који су се више или мање од ње удаљили одвајањем, првенствовала у тражењу путева и средстава за васпостављање јединства оних који верују у Христа, учествовала у екуменистичком покрету од тренутка његовог оснивања и давала свој допринос његовом формирању и даљем развоју<< (види: „Однос Православне Цркве према осталом хришћанском свету“).

Вративши се у Русију, патријарх је с радошћу сазвао ванредни Архијерејски сабор и на њему су од стране свих потписани екуменистички документи и озакоњена јерес над јересима – екуменизам.

То је трагедија, Архипастири! Где су ревносни загранични Архипастири Руске Православне Цркве? То је изневеравање Православља! Ја вас позивам, некада ревносни Архипастири Руског Православног Заграничја: покајте се зато што се скаменили страха ради јудејскога, исправите се и узревнујте за Цркву Христову!

Сви ми – монаси, православни свештеници и мирјани, молимо се Богу да Господ Исус Христос подигне борце за Православље. Ви – Архипастири, носите на себи апостолску благодат. Будите Апостоли, а не кнезови! А сви ми – православни хришћани, бићемо у окриљу Свете Православне Цркве, којој, у сваком случају, ни врата ада  неће одолети (ср. Мт. 16,18), и бићемо верни Господу Исусу Христу!

Проси Ваше благослове и молитве,

грешни јеросхимонах Рафаил (Берестов)

29. јануара / 11. фебруара 2016. године

На Света Три Јерарха - Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог

Извор: „odigitria.by“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 фебруар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.