header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Митрополит Симеон:„Не може се сматрати Свеправославним онај Сабор на коме не учествују сви епископи"
Митрополит Симеон:„Не може се сматрати Свеправославним онај Сабор на коме не учествују сви епископи" Штампај Е-пошта
недеља, 06 март 2016

 Атина, 3. март 2016. године

Писмо митрополита Нове Смирне, упућено Светом Синоду Грчке Цркве, објавила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“. Преосвећени у писму износи своје примедбе на низ питања и изражава оштар протест поводом чињенице да на Свеправославном сабору право гласа неће имати сви епископи.

 „Не може се сматрати Свеправославним онај сабор на коме не учествују сви епископи, већ само поглавари Помесних Цркава, макар и са импозантним делегацијама“, - пише митрополит Симеон.

 „Смањивањем броја епископа који учествују на Сабору, умањује се и ауторитет Сабора, и он се не може сматрати Светим и Великим Сабором“, - наставља он.

Преосвећени такође указује да је немогуће да право гласа немају епископи, већ само Цркве – што је догађај који је у супротности са Православљем, коме је својствена демократија.

Митрополит Нове Смирне изражава жаљење што у дневни ред нису укључена истински важна питања, која узмеривају Православље, на пример, питање диптиха, аутокефалија и начина њиховог проглашења, а такође и календарско питање.

Он каже да, из личних разлога, не жели да учествује у делагацији од 24 епископа који ће пратити архиепископа Јеронима и представљати Грчку Цркву на Сабору. По његовом мишљењу, ови епископи требало би да буду изабрани на Архијерејском сабору, путем тајног гласања.  

Подсећамо да је слично питање поставио и митрополит ламески Атанасије, у свом писму Светом Синоду Кипарске Православне Цркве (овде:):

 Смирено изражавам своју несагласност с чињеницом да се замењује пракса свих Светих Сабора, како Помесних, тако и Васељенских, где је сваки епископ имао свој сопствени глас, и никада није било таква форма да је једна Црква један глас, где се чланови Светог и Великог Сабора, осим предстојатеља Помесних Цркава, сматрају за украсне елементе, одузимајући им се право гласа.

По материјалу са: „Православие.ру“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 06 март 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.