header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Кирил Гунђајев: „Православни желе да 'ССЦ' буде колевка једне цркве“ (видео) Штампај Е-пошта
субота, 30 април 2016

 ЕКУМЕНИСТИЧКО ИСТУПАЊЕ САДАШЊЕГ РУСКОГ ПАТРИЈАРХА НА ЗАСЕДАЊУ „СВЕТСКОГ САВЕТА ЦРКАВА“ У КАНБЕРИ 1991.

Канбера, 1991. годинa. Генерална скупштина „Светског савета цркава“, с учешћем митрополита Кирила Гунђајева, садашњег поглавара Руске Православне Цркве.

На 2:57 почиње иступање митрополита Кирила, где он, имеђу осталог, каже: „'Светски савет' цркава је за нас заједнички дом. Из те чињенице, - да га православни доживљавају као свој дом, и желе да тај дом буде колевка једне цркве, - произилази њихова лична одговорност за судбину „Светског савета цркава“ и жеља да допринесу развоју екуменистичког покрета“.

 

 

Преподобни Јустин Ћелијски о „Светском савету цркава“ и учешћу православних у њему:

Преподобни Јустин Ћелијски

>>Сваки истински православни хришћанин, васпитан под руководством светих Отаца, постиди се када прочита да су православни чланови Пете Свеправославне конференције у Женеви (јун 1968)… по питању учешћа православних у раду Светског Савета цркава закључили да је неопходно ‘да изјаве како Православна Црква себе сматра органским чланом ССЦ’. Ова тврдња је апокалиптички ужасна у својој неправославности и антиправославности. Да ли је Православној Цркви   том Најсветијем Телу Богочовека Христа било потребно да себе понизи до тог степена да њени богословски представници – међу којима су били и србски архијереји – стану да моле за ‘органско’ учешће и чланство у Светском Савезу цркава, који ће вероватно постати ново ‘тело’ и нова ‘црква’, која ће стајати изнад свих осталих цркава, у којој ће и Православне Цркве и неправославне цркве представљати само делове? Боже, сачувај! Никада пре није било таквог издајства и напуштања наше свете вере! Ми одбацујемо православну веру у Богочовека Христа и органске везе са Богочовеком и Његовим Најсветијим Телом: ми газимо Православну Цркву светих Апостола, Отаца и Васељенских Сабора – и хоћемо да постанемо ‘органски чланови’ јеретичког, хуманизованог и човекопоклоничког клуба који се састоји из 263 јереси  (данас већ преко 350 – нап. „Борба за веру“), од којих свака представља духовну смрт. Као православни хришћани, ми смо удови Христови. Хоћу ли, дакле, узети удове Христове и од њих начинити удове блуднице? (1. Кор. 6,15). Ми то чинимо нашим органским јединством са Светским Савезом цркава, који није ништа друго него препород безбожног човека, паганског идолопоклонства.<<

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 април 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.