header image
НАСЛОВНА СТРАНА
С којим правом: Митрополит Амфилохије поклања Светог Саве благо Штампај Е-пошта
понедељак, 02 мај 2016
          Благодатни огањ са Христовог гроба у Јерусалиму стигао је у суботу вече, уочи Васкрса, у подгорички Саборни храм Христовог Васкрсења, гдје су га дочекали многобројни вјерници.

На подгоричком аеродрому Благодатни огањ из Јерусалима дочекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

Митрополит Амфилохије је тада искористио прилику да каже, а исто поновио и у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, да је Јерусалимском патријарху Теофилу III обећао да ће обновити манастир Врањину на Скадарском језеру и вратити га Јерусалимској патријаршији да буде њен метох као што је то био у прошлости.

Ове ријечи су међу вјерним народом изазвале не малу збуњеност и изненађеност, с обзиром да је познато, да је манастир Врањина Немањићка задужбина из 13. вијека, те да се у оснивачкој Повељи Светога Саве Немањића, ни у једној ријечи не помиње Јерусалимска Патријаршија, нити њена тобожња надлежност над српским, светосавским и немањићким манастиром Врањина.

Манастир Св. Николе – Врањина на Скадарском језеру

Међутим, ово није спријечило Високопреосвећеног митрополита Амфилохија да током бесједе на Васкршњој Литургији, дословце каже следеће:

„Од времена Стефана Првовјенчанога, манастир Врањина је био метох Гроба Господњег у Јерусалиму. И за вријеме Никона Јерусалимца, великог и даровитог духовника, и духовника Јелене Лазареве Балшић“.

Врло је чудно да Владика Амфилохије заборавља да ни један Епископ Српске Православне Цркве нема право да лично и у своје име обећава и даје имовину наше Свете Цркве, било коме па ни Јерусалимском Патријарху Теофилу III.

Ово право по Уставу СПЦ припада искључиво Светом Архијерејском Сабору СПЦ, а кроз његове одлуке и нижим органима црквене управе.

Надамо се да је изјава и јавно дато обећање Његовог Високопреосвештенства митрополита Амфилохија о поклањању српског Светосавског манастира Врањина, последица благодатне еуфоричности због васкршњих празника, и да није плод евентуалне митрополитове жеље за самосталним и аутокефалним одлучивањем за сва црквена питања у Црној Гори.

Извор: "Принцип"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 02 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.