header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Шест светогорских манастира критиковало пројекте докумената за „Свеправославни сабор“
Шест светогорских манастира критиковало пројекте докумената за „Свеправославни сабор“ Штампај Е-пошта
петак, 06 мај 2016

 Шест светогорских манастира (Кутлумуш, Ксиропотам, Зограф, Каракал, Филотеј и Григоријат) иступили су с критиком пројеката докумената усвојених на сабрању поглавара Помесних Православних Цркава у Шамбезију (21.-28. јануар 2016.), пренео је agionoros.ru, позивајући се на грчка средства информисања.

Забринутост поводом „Свеправославног сабора“ и низа пројеката докумената за исти, изражена је у писаној форми Свештеном киноту Свете Горе. Као резултат тога одлучено је да се пројекти докумената „Свеправославног сабора“ разматрају на Заседању игумана и представника атонских манастира после Васкрса.

Највећој критици атонаца подвргнут је докуменат „Однос Православне Цркве с осталим хришћанским светом“.

У посланици манастира Григоријат истиче се да је главни проблем тог документа – нејасно коришћење термина „Црква“. По мишљењу григоријатских монаха, Православна Црква садржи сву пунућу истине. Неопходно је да се у текст унесу измене, како људи који пребивају изван црквене ограде не би стекли утисак „да нема потребе да траже пут повратка у крило Једне, Свете, Васељенске и Апостолске Цркве – Цркве Православне“.

Текст документа „Света тајна брака и брачне сметње“ садржи одредбу која легализује лажно „крштењско богословље“, сматрају у манастиру Григоријат. Што се тиче питања мешовитих бракова с инославнима, григоријатска обитељ предлаже да се не прихватају новотарије, већ да се следује канонима Православне Цркве који забрањују мешовите бракове.

У посланици манастира Григоријат критици је такође подвргнут и докуменат „Мисија Православне Цркве у савременом свету“. Монаси инсистирају на томе да је по овом питању неопходно направити разлику између позиције Православне Цркве и инославних, а такође одбацију неке, по њиховом мишљењу, погрешне савремене богословске теорије о човековој личности, које су садржане у том документу.

Монаси манастира Филотеј у својој посланици усресредили су се на критику једног документа – „Однос Православне Цркве с осталим хришћанским светом“. Они су изразили наду да ће Сабор бити у стању да избегне признавање црквености инославнима у било ком облику.

У посланици манастира Каракал се каже да многе формулације у документима, усвојеним на предсаборским саветовањима, а који се тичу важних еклисиолошких проблема, „изгледају опасно и двосмислено – оне допуштају тумачења која одступају од православних догмата“.

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.