header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Вођа „православних“ екумениста именовао две жене за саветнике на „Свеправославном сабору"
Вођа „православних“ екумениста именовао две жене за саветнике на „Свеправославном сабору" Штампај Е-пошта
четвртак, 12 мај 2016

 За предстојећи Свети и Велики Сабор Православне Цркве Патријарх Вартоломеј I је наименовао две учеснице – једну игуманију манастира са Крита и једну професорку са Taft-University из Бостона, САД. Његова Светост Патријарх Вартоломеј I, који је и председавајући Свеправославног Сабора који ће отпочети кроз пет недеља, назначио је две учеснице за овај Свети и Велики Сабор Православља. То је унеколико позитиван одговор на недавно упућени апел истакнутих православних теолога женског рода да се и оне уврсте у рад Светог и Великог Сабора , како овај не би постао ”искључиви предмет мушкараца”.

Шездесетпетогодишња игуманија Филоксениja је настојатељица манастира Хрисопиги (Златни извор) на западној обали Крита, у чијој ће се близини налазити место заседања овог Сабора. Она је, по својем призиву теолог и социјални научник; овај манастир је учинила средиштем еколошког и харитативног деловања.  Хрисопиги је једини православни женски манастир који шаље подмладак у манастир у Турској ”Зодохос Пиги” (Животодавни извор), који се налази пред средњовековним зидинама Цариграда.

Друга саветница је Јелисавета Продрому, која је водећи политиколог и социолог у САД. Грчке дневне новине у Цариграду ”Ихос тис полис” изражавају наду да ће и друге Православне Цркве, охрабрене овим примером Патријарха Вартоломеја, одредити жене као теологе на Сабор. 

протођакон Зоран Андрић

Извор: Званични сајт Београдске Патријаршије „СПЦ.рс“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.