header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Архимандрит др Никодим (Богосављевић): Реч на Сабору "Устани за Веру, руска земљо!"
Архимандрит др Никодим (Богосављевић): Реч на Сабору "Устани за Веру, руска земљо!" Штампај Е-пошта
четвртак, 19 мај 2016
          Москва,  22. 04. 2016.

Драги Оци, браћо и сестре, возљубљена у Христу чада Свете Русије,

поздрављам вас поздравом Св. Ап. Павла: „Радујте се увек у Господу, и опет велим: радујте се!“ (Фил. 4, 4). Сваки искрени син и ћерка Православне Цркве треба да се радују када брани своју једино спасавајућу веру. Оне, који штите своју православну веру, и Православна Црква чува и спасава. Зато што и Св. Ап. Јаков такође саветује: „Сваку радост имајте, браћо моја, када паднете у различна искушења, знајући да кушање ваше вере гради трпљење: а трпљење нека усавршује дело, да будете савршени и потпуни без икаквог недостатка“ (Јк. 1, 2-4).

Тешка су времена, али свезнајући и свепромишљајући Господ зна да је ово најбоље време за наше спасење. Све што се данас догађа у Цркви ми треба да примамо као Божије промишљање: „Јер треба и подвајања да буду међу вама, да се покажу који су постојани међу вама“ (1. Кор. 11, 19). Како исповедати истиниту веру ако не у борби против неистините и лажне? Треба и јереси да се јаве у Цркви, да би истинита вера засијала у својој лепоти, величанствености и непобедивости. Зато ми треба да се радујемо и да будемо апсолутни оптимисти, ослањајући се на нелажно слово Слова Божијег: „и на томе камену [вере] сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Мт. 16, 18).

Укратко ћу представити своје виђење: 1. постојећег проблема у Цркви, 2. узрока његове појаве, 3. начина борбе с њим и 4. могућег решења, тј. како савладати овај проблем.

1. Основни проблем у нашој Цркви јесте уједињујуће-супарнички папизам Цариградског и Московског патријарха. Суштина сваког папизма, па и њиховог, јесте властољубље и укидање саборности. Основа јереси папизма је папа, идол коме се клањају сви паписти. Папа је лажни бог паписта, који је протерао Истинитог Бога Христа. Патријарх Цариградски и Руски јесу супарници у боју ко ће бити други папа после првог папе. Међутим, њих сједињује дух папизма и зато је, наиме, Патријарх Кирило праведно назвао папу Франциска својим братом – у њима је један папистички дух властољубља. Цариградког и Руског патријарха не сједињује само антисаборни папистички дух, већ и дух лажне саборности – екуменизам. У суштини екуменизам је иста јерес као и папизам. Ова двоједна јерес анти- и лажне саборности, усмерена је против догмата о саборности Цркве. Екуменизам је унук папизма: папизам је родио реформизам, а овај је родио екуменизам: уместо једног, данас имамо много папа – у томе је суштина свејереси екуменизма. Зато су се Цариградски и Руски патријарх ујединили у вези остваривања Светог и Великог Сабора, ради тога да би озаконили свејерес екуменизма, а преко ње и јерес папизма. Нису се случајно поклопила два датума: свргавање Цара и објављивање идеје сазива Великог Православног Сабора.

2. Узрок појаве папизма и екуменизма у Православној Цркви је уклањање онога „који задржава“ „отпадништво“ и појаву „човека греха, сина погибли“ (2. Сол. 2, 3-7) – уклањање Св. Великомученика Цара Николаја 2. Православни Цар је црквени свештени чин, чија је служба чување православне вере и сазивање Васељенских Сабора. Без Православног Цара православна вера не може бити сачувана и не може бити сазван истинити Васељенски Сабор, чега је доказ појава папизма и екуменизма у Православној Цркви и сазивање вучјег Сабора, чега смо ми постали сведоци. Папизам је у основи јерес цареборчества, што потврђује сарадња папа с франачким краљевима и издаја Цара од Синода РПЦ 02. марта 1917. и, на одређени начин, цареборачки Сабор РПЦ 1917-1918. Другим речима, једина заштита од јереси папизма и екуменизма јесте Православни Император.

3. Мудрост је већа врлина од храбрости, јер мудрост подразумева храброст, док у исто време храброст, као правило, није довољно мудра. У одбрани православне вере од свејереси екуменизма и папизма треба се руководити Господњим саветом: „Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови!“ (Мт. 10, 16). О. Серафим (Роуз) је пророчки говорио 1971. о левој опасности јереси екуменизма и десној опасности раскола, тј. „ревности по Богу, али не по разуму“ (Рим. 10, 2). Као никада раније данас треба ићи царским друмом: „Гледајте, дакле да чините онако како вам је заповедио Господ Бог ваш, не сврћите ни надесно ни налево“ (5. Мој. 5, 32). Ово се односи на расуђивање о 15. правилу Двократног Цариградског Сабора. Ми смо сагласни са закључцима Богословског семинара на тему 15. правило Двократног сабора и прекидање црквеног општења, који је организовала и спровела Свештена Митрополија Пиреја, с благословом митрополита г. Серафима, у сарадњи Одељења за јереси и парарелигиозне појаве 27. новембра 2014.: „Ово правило не одређује закон о обавезности, већ просто даје право. У исто време оно похваљује оне, који ограђују себе од јертичког епископа ‘до саборне одлуке’ о њему. Међутим, оно не налаже казну на оне, који, не прихватајући његово учење, настављају као и раније да га помињу, мада истовремено пажљиво надзиру његове злочестиве погледе и боре се за уплитање и покретање безопасног саборног суђења о њему и његовог осуђивања од надлежног саборног органа“. У исто време, учесници семинара су се ослањали на расуђивања Светих Отаца: „Сигурни руководитељи црквеног тела у односу према савременој свејереси екуменизма су просвећени Преподобни Оци последњих времена, као што су преп. Јустин Поповић, св. Старац Пајсије Светогорац, св. Старец Филотеј Зервакос, преп. Старац и велики руски подвижник Светогорац, основач свештене обитељи Часног Претече у Есексу у Енглеској Софроније Сахаров, и други, који су правили примедбе у вези екуменизма, међутим нису се одвајали од месних епископа, напомињући истовремено неопходност саборне осуде ове јереси, као и оних који је промовишу“. Према томе, Црква се брани у Цркви, а не ван Цркве, и то црквеним, а не светским средствима и методама.

4. Треба бити трезвен. Трезвеност укључује у себи реално схватање стварности. Они, који су током сто година спремали Велики Сабор, никоме неће дозволити да их спречи у томе. Моје мишљење је такво, за које сматрам да је трезвено а не дефетистичко, да ми не можемо да зауставимо спровођење Сабора. Из два разлога: о првом сам већ говорио – нема Православног Цара, а други је зато што Господ, ма како то чудно звучало, хоће да овај Сабор буде сазван; Господ хоће да се оствари одступништво, зато што се оно јавља као предуслов за стварање царства антихриста, а оно је услов Његовог Другог Славног и Страшног Доласка. Као што је говорио Св. Игњатије Брјанчанинов: „Одступништво је попуштено од Бога: не покушавај да га зауставиш својом немоћном руком. Упознај се с духом времена, проучи га, да би по могућности избегао његов утицај“. Последица великог греха одступништва, саборног прихватања јереси екуменизма и папизма, биће Трећи светски рат, који представља увод у царство антихриста, али и појаву Православног Цара. Тако ће се појавити онај који има власт и силу да сазове истинити Сабор и омогући осуду ових јереси. Такво је обећање Господње, дато преко Светих.

Закључујем: нама је, значи, неопходно да осуђујемо и не прихватамо јерес екуменизма и папизма, да заштитимо себе од раскола и да молитвено стражимо и бдимо, и с великом надом и опптимизмом чекамо Господа, а Он неће закаснити.

Желећи Вам „Сваки дар добри и сваки поклон савршени одозго, од Оца светлости“ (Јк. 1, 17), Ваш, у Христу, архим. Никодим (Богосавлевић), СПЦ.

Царь Грядет!

 

Повезани текстови:

Зли плодови сусрета римског архијеретика и руског патријарха (2)

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.