header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Јован одлази из Ниша Штампај Е-пошта
петак, 20 мај 2016

 Епископ Јован (Пурић) више неће бити на челу Нишке епархије. Свети архијерејски сабор који заседа у Београду владици је данас отворено ставио до знања да не рачуна на повратак у стару епархију. Формална одлука о томе биће донета у завршници заседања Сабора. Овом архијереју није додељено ни будуће место боравка, већ му је сугерисано да се настани у неком од манастира.

У овом контексту у црквеним круговима тумачи се и његова изненадна посета Шапцу у среду увече. Према изворима "Новости", циљ његовог доласка код владике Лаврентија је покушај да испослује дозволу да се као његов помоћник настани у Шабачкој епархији.

Владика Јован нашао се у ситуацији да нема много врата на која може да покуца - преноси извор "Новости" из врха СПЦ. - Мале су шансе да се врати чак и у Острог, где је више година био игуман. Владика Лаврентије прошле године га је позвао да дође у Шабац, али се ситуација у међувремену променила. Томе су посебно допринеле гласине које су ширили Јованови људи, да се он спрема да замени Лаврентија, што није по вољи локалним свештенцима.

Владика Јован већ годину дана разрешен је управљања над епархијом у Нишу, како је саопштила СПЦ, из "здравствених разлога". Права истина је, међутим, да је дошао у сукоб са утицајним нишким свештеницима и тај дуел - изгубио.

Сабор је завршио усвајање извештаја о једногодишњем раду епархија, што је редовна тачка дневног реда.

А међу темама о којима ће Сабор да расправља наћи ће се и ситуација у европским епархијама, које су последњих месеци суочене са аферама и унутарцрквеним сукобима. Ту се ломе струје. Група владика окупљена око митрополита Амфилохија склона је кадровским променама у овим епископијама. Насупрот њима је табор владике бачког Иринеја, коме одговара садашње стање. То је, како преносе извори нашег листа, наставак притајеног сукоба између двојице уважених архијереја, разбукталог прошле године на питању смене владике милешевског Филарета, који ове године очекује да буде враћен у своју епархију...

Извор: "Вечерње новости"

 


 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.