header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отворено писмо бискупу Комарици Штампај Е-пошта
среда, 25 мај 2016

 Поштовани Бискупе Комарица,

Пишемо вам ово отворено писмо поводом ваше скандалозне промоције књиге "Прешућивани злочин" и још скандалозније изјаве на прес конференцији гдје сте упоредили Блајбург са Бања Луком.

Ми смо потомци преживјелих усташко - римокатоличког геноцида над Србима у 2. Свјетском рату из села Дракулић-Мотике- Шарговац, гдје је за један једини дан, БЕЗ ИЈЕДНОГ ИСПАЉЕНОГ МЕТКА, поклано 2,315 жена, дјеце и стараца.

Очигледно је да сте веома неупућени у дешавања у сопственој бискупији, па осјећамо дужност да Вам укажемо на неколико цињеница које Вам очигледно нису познате, јер своје "чињенице" које износите у јавности историјски не само да нису утемељене , већ су напросто - лажне.

Покољ села Шарговац - Дракулић - Мотике 1942.г , кренуо је из самостана Петрићевац, предвођен фратром Вјекославом Филиповићем, који је повео младе усташе из Херцеговине до основне "Народне Школе" у Шарговцу те им лично показао како се кољу српска дјеца. Тог јутра, преко 50-оро српске дјеце су натјерана да трче у круг око фратра док их је дотични клао. Познато је такођер да је дотични фратар наставио своју кољачку каријеру у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома и да је суспендован, али никада екскомунициран из римокатоличке цркве (као у осталом ни оних 1,221 римокатоличких свештеника и часних сестара чија су имена у посједу Интернационалне Комисије а који су директно учествовали у злочину).

Послије шарговачке школе услиједио је покољ села, као и рудника "Раковац".

Истријебивши аутхотоно православно становништво са вјековних огњишта, усташка власт је сву српску земљу преписала на домаће римокатоличко становништво, а римокатолици (припадници "Католичке Акције") који су ишли са усташама и потказивали колико чељади која кућа има - пљачкали су и пустошили српска имања.  Међу њима се налазио и млади Јосо. Послије рата, Јосина жена Стажија је уредно вратила Јагоди све опљачкано из куће Стијаковића. Остале су добре пријатељице и посијећивале се све до смрти. И дјеца су им се дружила. Стажјин унук, Антун, у СРПСКОЈ републици, постао је МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, док је замјеник министра такођер  био римокатолик! Може се дакле, извести закључак да живимо у ДЕМОКРАТСКОЈ земљи која дозвољава да се потомци кољача и потказивача несметано развијају у политичком и јавном животу и да без обзира из какве фамилије потичy, оцијењyју се као људи по способности и по властитом мериту. Чињеница да смо ми, потомци ,  гурнути по страни у то вријеме ( а и сада)  је тема за неки други пут.

Општепозната је чињеница да  је римокатоличка црква током Другог свјетског рата исписивала само тамне странице српске историје, али УПРКОС томе, СРПСКА власт је ДОЗВОЛИЛА беатификацију Ивана Ханса Мерца, идеолога "Католичке Акције" која је промовисала нетолеранцију и нетрпељивост према било којој другој вјери, а којег је усташки покрет дизао у небо. Гест од МИЛИОН МАРАКА за поправку самостана Петрићевца. одакле је сво зло и кренуло остаје без коментара, а непотребно је такођер казати да је СРПСКА власт  дозволила да у "СРПСКОЈ" улици стоји биста Ивану Хансу Мерцу, као и чињеница да постоји школска установа која носи његово име. Без обзира на историју, више је него очигледно да Срби пружају руку помирења те да су спремни да опросте - апсурдно иако им опрост нико ни не тражи.

Од вас тражимо да ту руку не гризете и да се јавно извините, јер сте увриједили све потомке преживјелих римокатоличко - усташког геноцида, а жртве поново убили. Ваше поруке и јавни испади се не би узели као злонамијерни да не долазе од представника вјерске заједнице, те ми осјећамо да нам кроз те поруке поново пријетите истим мјерама које је римокатоличка црква употријебила током Другог свјетског рата. У Вашем званичном саопштењу сте лијепо објаснили зашто сте држали мису у Блајбургу па нас интересује да ли ћете то исто , или пак имате намјеру да у догледно вријеме  учините за нас, православне Србе и тражите опрост за зло које је црква коју Ви, преосвећени, представљате.

Искрено се надамо да римокатоличка црква нема поновну намјеру истребљења свега што је не католичко на нашм просторима те Вас молимо да кларификујете ситуацију.

У овај емаил је CC-ован и Папа Фрањо, те Његова Светост овим путем може да расвијетли званичан став римокатоличке цркве према православним Србима на Балкану.

Примите бискупе Комарица, изразе нашег најдубљег поштовања!

УПО "Дракулић, Мотике, Шарговац и Рудник Раковац 1942"

Дарко Тодић и Драгана Томашевић, Потомци преживјелих

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.