header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Света Гора победити мора – глас атонске пуноте поводом сабора на Криту Штампај Е-пошта
уторак, 31 мај 2016
        Радујте се, православни! Света Гора и даље бди над истином и правдом наше вере, и даље не дозвољава хаос и смутњу коју сеју екуменисти да се, као зараза, прошире по целом Телу Цркве. Ево вести која то потврђује, и која нам јасно каже да се не смућујемо, јер борба није завршена, нит је јерес победила.

После дуготрајног заседања Ванредног сабора игумана и представника двадесет великих обитељи Свете Горе Атонске, а поводом будућег заседања на Криту, патријарху Вартоломеју упућено је писмо које ће бити послато и свим поглаварима Помесних Цркава. У писму се наглашава да се појам „Црква“ не може применити на инославне. У писму се такође изражава протест Свете Горе против заједничких молитава и богослужбених чинова са инославнима. Наглашава се да је коначни судија по питањима вере самосвест црквене пуноте, коју, по светогорским оцима, могу да изражавају чак и појединци, а не само Сабори, како се тврди у документу спремљеном за скуп на Криту. Свети Марко Ефески, истичу служитељи Мајке Божје са Атоса, сам је одбацио решења унијатског Сабора у Фиренци и Ферари. Као Васељенске саборе по значају, кажу атонски подвижници, неопходно је признати и саборе Светих Фотија Великог и Григорија Паламе, који су одговорили на сва безбожна учења папизма (филиокве, тварна благодат, папски примат, итд). Само уношење озбиљних измена у документе Свеправославног сабора може да умири све православне. У супротном, скуп на Криту биће узрок нових раскола и подела у Цркви од Истока, истичу сведоци Христови са Атоса.

ГЛАВНА УПОЗОРЕЊА СВЕТОГОРАЦА ИЗ ЊИХОВОГ ПИСМА ЦАРИГРАДСКОМ ПАТРИЈАРХУ ВАРТОЛОМЕЈУ           

а. «... Свети и Велики сабор… мора да избегава употребу појма „Црква“ кад су инославни у питању, и уместо тога да користи појам „хришћанске вероисповести и конфесије» («χριστιανικά δόγματα καιομολογίαι»)

б. «... Јединству црквеном припадају само чланови Православне Цркве, као Тела Христовог…И само кад су они у питању се Христос молио „да сви једно буду, као што смо Ми“, у складу с тумачењима богоносних Отаца“.

в « ... Било би умесно да се појасни да Православна Црква ни на који начин не може да прихвати јединство Цркве као неко међуконфесионално придруживање или као учешће у заједничким молитвама и другим богослужбеним чиновима“.

г. «... Не можемо да не укажемо на нашу снажну забринутост и благословене примедбе поводом даљег учешћа православних у „Светском савезу цркава“ (ССЦ).                             

е. «... Црквено предање дефинише као коначног судију по питањима вере самосвест црквене пуноте, коју понекад изражавају појединци, понекад сабори епископа, или верни народ, а која се потврђује путем саборних одлука“.                                  

ж. «... Уз све ово, неопходно је указати и на велике Саборе Православне Цркве после Седмог васељенског сабора…зато што је путем тих сабора дошло до коначних решења у вези са догматским и еклисиолошким разликама са инославнима (о filioque, тварности божаствене благодати, примату папе и др.)

http://thriskeftika.blogspot.ru/2016/05/blog-post_960.html

https://ru.scribd.com/doc/314170264/Άγιο-Όρος-Για-Πανορθόδοξη-ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ-ΑΚΤΙΝΕΣ

ПРИРЕДИО И ПРЕВЕО СА „ПРАВОСЛАВНОГ АПОЛОГЕТА“ ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 31 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.