header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Достојан! – Митрополит одески Агатангел одбио да учествује на „Свеправославном сабору"
Достојан! – Митрополит одески Агатангел одбио да учествује на „Свеправославном сабору" Штампај Е-пошта
субота, 04 јун 2016
          На званичном сајту Епархије одеске, појавила се информација следеће садржине:

„Саопштавамо да стални члан Светог Синода Украјинске Православне Цркве, Високопреосвећени Агатангел (Савин), митрополит одески и измаиљски, одбија да учествује на предстојећем Светом и Великом Сабору Православне Цркве.

Подсећамо да је одлуком Светог Синода Украјинске Православне Цркве од 19.4.2016. године, митрополит Агатангел био укључен у састав делегације Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије.

Поводом одлуке митрополита Агатангела да не учествује на предстојећем „Свеправославном сабору“, који ће, по свему судећи, бити још један у низу разбојничких сабора, - доносимо његову антиекуменистичку проповед изговорену на Светој Литургији у Недељу торжества Православља 2016. године, у Спасовско-Преображењској одеској саборној цркви.

+ + +

ЗА ОЧУВАЊЕ ЧИСТОТЕ ПРАВОСЛАВЉА ДО СМРТИ

„По древној традицији, у Прву недељу Великог поста наша Света Црква свечано празнује Победу Православља. Овај догађај води порекло из Византијске империје, где је изникла јерес иконоборства, која је трајала дуго времена. У том периоду мноштво клирика, монаха и мирјана претрпело је љута гоњења од стране својих мучитеља. Но, они се нису одрекли поштовања светих икона, претрпевши радије мучења, окове, прогон па чак и смрт ради очувања чистоте Православне Вере.

Од тада је прошло много векова, појавиле су се друге јереси и расколи. Посебно масовно и трагично било је отпадање Западне 'цркве', - касније назване католичком, - од нашег Источног светоотачког Православља. Римокатолици су се потом све више и више удаљавали од чистоте Апостолске Вере, од учења Светих Отаца, измишљајући лажне догмате и учења. И сада се појавила узнемиравајућа тенденција у екуменизму, нарочито у сфери односа с Римокатоличком 'црквом'. То узнемирава многе вернике, који с неспокојством гледају на све веће зближавање с јеретицима, на многобројне сусрете са онима чији су преци угњетавали наш народ, намећући огњем и мачем унију, уништавајући Православље у Украјини и Белорусији. Чак и данас се унијатско свештенство негативно односи према нашој канонској Украјинској Православној Цркви, што се посебно манифестује у западним областима наше земље, где често избијају сукоби, укључујући и узурпацију храмова.

У светле дане Великог поста треба да се молимо за чистоту наше Вере, за очување апостолског и светоотачког учења, бранећи га од „вукова у овчијим кожусима“, који покушавају да упадну у стадо Христово, како би покрали наше душе, доносећи отрове јереси и саблазни екуменизма. Нека нам пример за угледање буду животи наших светих – Праведног Јована Кронштатског, Преподобног Лаврентија Черниговског, Теодосија Печерског, Серафима Собољева и других са њима, који су стајали на стражи канона Православља, не допуштајући њихову измену у корист привремних интереса.

Ми одлучно одбацујемо наметање путева који воде ка легализацији истополних 'бракова' и других греховних концепција, што је директно супротно нашој Вери. И ми никада нећемо прихватити те 'западне вредности', јер су оне неспојиве са Православљем. Још усрдније ћемо се молити да би нам Господ наш Исус Христос, молитвама Царице Небеске и свих Светих Угодника Божијих, дао снаге да превладамо и то искушење, а наша Света Црква одстоји међу таласима јереси и раскола, очувавши чистоту Апостолске Вере.

Извор проповеди: „Православна Одеса“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 

Повезана вест:

„Митрополит Агатангел игнорише екуменистичке молитве 'за јединство цркава'

Последњи пут ажурирано ( недеља, 05 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.