header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Васељенска патријаршија би да противљење екуменизму прогласи - неправославним Штампај Е-пошта
понедељак, 06 јун 2016

 Разоткрива се полако шта је све Васељенска патријаршија спремила за Свеправославни сабор на Криту.

Њен митрополит Аустријски Арсеније - у интервјуу бечком католичком KATHPRESS – рекао је да је за Свеправославни сабор припремљен и документ о екуменизму. Притом је оценио да начин на који неке од православних цркава приступају том питању изазива раздраженост у Васељенској патријаршији.

Објаснио је зашто: „Ексклузивност није православно поимање  себе. Ко је против црквеног јединства, тај је на позицији која није православна”.

Арсеније је истовремено – у истом интервјуу – изразио очекивање да Сабор донесе «смелу» одлуку о „проблему организовања православне дијаспоре”.

Објаснио је католицима да у Западној Европи, Америци и Аустралији православци из различитих национальних цркава живемеђусобно измешани. За пример је навео Аустрију у којој делује седам православних цркава. Две од њих - грчка и српска – чак имају своје епископе.

Митрополит Арсеније после оваквог навођења поставља питање: „Али, која од православих цркава сноси одговорност за вернике? Упракси, то чини, по правилу, њих неколико, а то у суштини противречи православном канону.”

На овом месту је „отворио душу” до краја и открио шта би патријарх Вартоломеј волео да обезбеди на Криту:

„Једна од варијанти решења подразумева оснивање Конференције православног епископата у дијаспори. Ово значи да би се сви православни хришћани одређене земље налазили под руководством митрополита док би епископи на тој територији бринули о православцима разних националности. Такве митрополије би имале одређену аутономију, остајући структурним јединицама неке од аутокефалних православних цркава. Али, по правилу: јединцама Васељенске патријаршије која у Православљу има првенство почасти”.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.