header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Епископ је бискуп, и обрнуто (фото)
Епископ је бискуп, и обрнуто (фото) Штампај Е-пошта
четвртак, 23 јун 2016

 Као што се бивши православни владика захумско – херцеговачки Григорије сам прогласио за бискупа Гргура, тако је трагични владика аустријски Андреј, хипик – гитариста маскиран у исихасту, приликом освештања српске цркве у Салцбургу аустријског надбискупа салцбуршког Франца Лакнера ставио на орлеца на коме, у току служби, стоји увек и само православни епископ. У томе и јесте тајна блискости српских владика (осим ретких изузетака) са цариградским папоулизицом патријархом Вартоломејем – за њих су бискупи и епископи исто, и они би заједно одавно саслуживали само да их то не одведе у губитак власти и пара. Али, иду Мара и сватови. И њихово ће проћи, а Православље ће остати и победити.  

 Уредништво  

 

+ + +

 

ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У САЛЗБУРГУ

На Празник Силаска Светога Духа на Апостоле који је ове године прослављен 19. јуна 2016. године, у историјском граду Салзбургу освећен је храм Покрова Пресвете Богородице.

Овај Велики Господњи празник и чин освећења је мноштво верног народа из Салзбурга и околине призвао да дође у парохијски храм, а величина свечаности је посведочена верним народом који је допутовао и из других крајева Аустрије, а такође је из Беча био организован аутобуски превоз за све људе добре воље који су изразили жељу да присуствују овом историјском догађају.

Верници и одборници Црквене општине у Салзбургу су на челу са свештенством и председником г.Петром Ковачевићем уложили велики труд, поставивши огроман шаторски комплекс на травнатој површини преко пута храма, а у којем је постављен велики видео-бим на ком је мноштво верника могло пратити Свету литургију, обзиром да није било довољно места у храму током освећења и Литургије. Након Свете Архијерејске литургије је у истом шаторском комплексу организован свечани ручак и целокупни организовани програм.

Велико освећење храма је након вишемесечне организације извршено из руку двојице Епископа: Поред Епископа домаћина, аустријско – швајцарског Господина Андреја, позван је, у својству почасног госта и началствујућег на Светој Архијерејској литургији са чином Великог освећења храма, Његово Преосвештенство Епископ моравички Господин др Антоније, викар Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, чије је седиште у подворју Српске Православне Цркве у Москви.

Епископу Господину др Антонију и Епископу домаћину Господину Андреју саслуживало је вишебројно свештенство: гост из Епархије шумадијске умировљени протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић из Крагујевца, гост из Епархије франкфуртске и све Немачке умировљени протојереј-ставрофор Слободан Милуновић из Минхена, протојереј-ставрофор Драган Мићић из Линца, протојереј Драго Вујић и јереј Александар Станковић из Беча, јереј Никола Пантић из Браунауа, протођакон Милош Ждралић из Беча, ђакон Жељко Симић из Клагенфурта и ђакон Филип Милуновић из Беча.

Почасни гости су били: Надбискуп салзбуршки др Франц Лакнер (Erzbischof Dr. Franz Lackner), суперинтендент маг. Оливије Дантин (Superintendent Mag. Olivier Dantine), заменица градоначелника Салзбурга маг. Ања Хагенауер (Vizebürgermeisterin Mag. Anja Hagenauer), представница салзбуршког округа маг. Каролине Танцер (Vertretung Land Salzburg Mag.Karoline Tanzer), свештеник старокатоличке Цркве маг. Мартин Ајзенбраун (Pfarrer Altkatholische Kirche Mag. Martin Eisenbraun), генерални конзул Републике Србије у Салзбургу г.Владимир Новаковић, представник конзулата г.Никола Марковић, маг. Матијас Хола (Mag.Matthias Hohla) и декан католичког теолошког факултета у Салзбургу др Дитмар Винклер (Dr. Dietmar Winkler Dekan der Theologischen Fakultät in Salzburg).

Кум новоосвећеног храма је господин Зоран Ђурашиновић са породицом.

За певницом је певао мешовити и дечији хор из Беча, под диригентском палицом госпођице Бисерке Васић из Беча који су за ову свечаност специјално допутовали из главног града Аустрије и улепшали чин својим хармоничним и складним одговарањем на Светој Архијерејској литургији.

Духовна свечаност је започета чином Великог освећења Светог храма, пропраћено литијом са честицом Светих мошти која је положена у току даљег освећења у Свети престо у олтару. Епископи су са свештенством уз појање и читање псалама вршили освећење по реду у Светом олтару, након чега је настављена празнична Света Архијерејска литургија.

Први се верном народу и гостујућим почасним гостима обратио Епископ Андреј у својству домаћина. У надахнутој беседи је Епископ нагласио величину Празника Силаска Светога Духа на Апостоле, али и свечаност освећења храма у Салзбургу која је овом Празнику дала још већи значај, на првом месту верницима из Салзбурга и околине, јер је на овај дан освећен први Српски Православни храм у овом граду. Епископ се захвалио свим присутнима што су у великом броју дошли, а такође се на немачком језику захвалио званичним почасним гостима, изразивши благодарност на издвојеном времену.

Епископ Андреј се обратио верницима и почасним гостима поново након отпуста уручивши свечану Архијерејску грамату свим добротворима храма у Салзбургу, а након тога је Епископа госта замолио да се обрати народу.  Епископ Антоније је нагласио велику част и задовољство које осећа поводом доласка у ову Епархију и овај храм и захвалио се Епископу домаћину на позиву. Верницима је поручио да треба да чувају своју веру и свој храм који је сада освећен и са тим чином и коначно утврђен, што се савршило свечаним полагањем Светих мошти у Свети престо.

Народу су се обратили и званични гости, међу којима на првом месту надбискуп др Лакнер који је нагласио величину и важност овог догађаја за све хришћане ових крајева. Захвалио се такође на позиву и изразио наду на даљу сарадњу и неговање међусобних контаката.

Заменица градоначелника Салзбурга се обратила у име града и није крила своје задовољство и одушевљење, обзиром на велику свечаност и прилику да присуствује оваквом чину први пут у животу.

Настојатељ салзбуршког храма отац Јован Говедарица се обратио гостима у своје име, а такође у име свог сапароха јереја Дарка Кнежевића и верника парохије, изразивши благодарност Господу Богу на овом великом благослову, а такође и Епископима Антонију и Андреју уручивши им поклоне у знак велике захвалности поводом обављеног чина Великог освећења салзбуршког храма.

Свечани програм је настављен у великом шаторском комплексу, где је изведен културно-уметнички програм. Тамо су се Епископ Андреј, генерални конзул Републике Србије у Салзбургу г.Владимир Новаковић и званичници још једном обратили верницима, а почасним гостима је пре њиховог одласка уручен по један поклон у знак сећања на овај велики дан.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.crkva.at/blog/veliko-osvecenje-hrama-u-salzburgu/

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.