header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменисти ликују: скуп на Криту одобрио текстове о посту, аутономији и дијаспори Штампај Е-пошта
четвртак, 23 јун 2016

 Такозвани „Свеправославни сабор“, који се одржава на Криту, одобрио је два документа – о аутономији и начину њеног проглашења и о православној дијаспори, изјавио је архиепископ телмиски Јов, представник Константинопољске патријаршије у „Свеправославном секретаријату“.

Сабор који је званично отворен у понедељак, заседаће до 26. јуна у православној академији на Криту, у граду Колимвари. До његовог почетка нису превладане несугласице и решени спорови, због чега су најмногољуднија Православна Црква – Руска, а такође Цркве Бугарске, Грузије и Антиохије, отказале учешће. Сабор ће разматрати укупно шест докумената. Руска Црква је више пута наглашавала да је погрешно сабор на Криту називати „свеправославним“, с обзиром да тамо нема представника свих Помесних Цркава.

 „Данас имам лепу вест – почели смо са два документа: усвојени су текстови о аутономији и дијаспори. Сви епископи су сада заузети потписивањем ових докумената. Треба времена за то“, - изјавио је архиепископ на редовном брифингу.

По његовим речима, у среду је успешно завршена и сесија поводом текста о важности поста и његовог држања. Текст је одобрен с минималним изменама, које се сада уносе.

 „Сабор је јутрос разматрао текст о Светој тајни брака и препрекама за њега. Била је занимљива расправа у покушају да се постигне сагласност по изнетим предлозима“, - појаснио је архиепископ.

Одговарајући на питање какав значај имају документи ако на сабору не учествују четири Православне Цркве, архиепископ је приметио да се сада ради само о потписивању докумената, а да још увек није била њихова рецепција од стране Цркава.

Ово није конференција или научна расправа. То је свети и велики сабор, који се одржава по једногласној одлуци, усвојеној у јануару месецу ове године на синаксису у Шамбезију. Наравно, после завршетка сабора почеће процес рецепције његових одлука. Сада смо у процесу спровођења сабора. По његовом завршетку, одлуке ће постати обавезне“, - рекао је представник Константинопољске патријаршије у секретаријату, нагласивши да сабор није просто један догађај, већ процес који укључује разматрање и припрему сусрета и докумената.

Са своје стране, у Руској Православној Цркви су раније, напротив, указивали на то да одлука шамбезијског сабрања поглавара Православних Цркава о сазиву Свеправославног сабора на Криту, није била, заправо, усвојена и потписана од стране свих Помесних Цркава.  На пример, у одговарајућем документу није било потписа представника Антиохијске патријаршије. Уместо тога, представник Антиохијске Цркве, митрополит Исак, је написао: „Црква Антиохије се не слаже са садржином документа. Ми одбијамо да га потпишемо“.

Генадиј Мељник, РИА „Новости“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.