header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грузијски Патријарх Илија Други упозорио констанинопољског патријарха Вартоломеја на могући раскол Штампај Е-пошта
петак, 24 јун 2016

 Његова Светост Патријарх-Католикос целе Грузије Господин Илија Други обратио се писмом константинопољском патријарху Вартоломеју, пренео је 24. јуна портал „Благовест-инфо“, позивајући се на портал interpressnews.ge.

У писму се наводи да Грузијска патријаршија није примила писмо константинопољског патријарха, које је датирано на 17.јуни, и његов садржај је постао познат са интернета. Ова околност је разлог одложеног одговора.

 „Ваша Светости, обавештавамо да је неиспуњавање Ваше молбе везано за одлуке Синода Грузијске Цркве од 10. јуна. Одлуке заседања послате су Вама и поглаварима других Помесних Цркава. У њима су били наведени конкретни разлози који су условили наш недолазак. Зато је погрешно да се одсуство Грузијске Цркве са сабора  пребацује на политички или било који други ниво.

Скупа с тим, напомињемо да без обзира на наше неприсуствовање, ми пратимо ток сабора и изражавамо наду да ће, по Божијем благослову, коначни резултати сабора бити прихватљиви за црквену пуноту.

А сада подсећамо да Грузијска Црква није потписала пројекат „Света тајна брака и препреке за њега“.  Нама се подноси неприхваљива замена догматског запрећења 72. правила Шестог Васељенског Сабора и допуштање неправославнима да, по саборском постановљењу, учествују у Светој тајни брака. Тај докуменат је разматран на Светом Синоду Грузијске Цркве још на заседању 8. октобра 1998. године и изнова 25. маја 2016. године. Ми га нисмо потписали ни на јануарском сусрету поглавара Правосланих Цркава. И ако се неко позива на наш потпис на правилнику сусрета у Шамбезију, подсећамо га да је тај потпис стављен пре него што је на разматрање био поднет наведени докуменат, и ми смо гајили наду на изграђивање јединствене позиције, што се није оправдало.

На жалост, преговори су окончани без резултата и на Фанару (у априлу ове године), где је, на Ваш позив, боравила делегација Грузијске Цркве ради постизања консензуса по наведеном питању, а пошто се то није догодило, поновљена је молба да се тај докуменат повуче са дневног реда сабора.  

И сада још једанпут молимо да се докуменат „Света тајна брака и препреке за њега“ не разматра, пошто консензус о њему није постигунут; њега није потписала ни Антиохијска Црква.

Подсећамо, такође, да смо на сусрету у Шамбезију изјавили да ће се, после објављивања одобрених докумената у Шамбезију, Свети Синод Грузијске Цркве састати ради заузимања коначног става.

На одржаном заседању 25. маја текуће године, Свети Синод је установио да:

а) Докуменат „Однос Православне Цркве према осталом хришћанском свету“ садржи еклисиолошке и терминолошке погрешке и захтева озбиљну дораду. У супротном, Грузијска Црква га неће сматрати прихватљивим;

б) Докуменат „Мисија Православне Цркве у савременом свету“ такође захтева измене (била су наведена конкретна места);

в) О документу о тајни брака већ смо горе говорили.

Ваша Светости, ми верујемо у Вашу мудрост и поново изражавамо наду да нећете допустити стварање проблема у крилу Цркве и усвајања таквих одлука које ће навући сенку на православно јединство“, - каже се у писму Католикоса-Патријарха целе Грузије Господина Илије Другог.

По материјалу са: "Благовест.инфо"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 24 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.