header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руска Црква ће свој став према форуму на Криту заузети у јулу на Светом Синоду Штампај Е-пошта
понедељак, 27 јун 2016

 Однос Московске патријаршије према међуправославном форуму одржаном на Криту, одредиће Синод у јулу месецу, изјавио је дописнику „Интерфакс-Религија“ заменик председника синодалног Одељења за спољне црквене везе протојереј Николај Балашов.

„Претпостављам да ће Свети Синод Руске Православне Цркве на свом наредном заседању, које се обично одржава у јулу месецу, размотрити документе сабрања поглавара и представника десет Помесних Цркава које је одржано на Криту, у циљу изражавања односа Московске патријаршије према њима“, - прецизирао је свештеник.

По његовом мишљењу, подробније коментарисање било би „преурањено“, јер је „потребно пажљиво проучавање“.

На сабрању одржаном на Криту од 20.-25.јуна, које је требало да буде Свеправославни сабор, учествовало је десет од 14 Православних Цркава.

Бугарска, Антиохијска, Грузијска, Српска и Руска Црква  раније су се заложиле за одлагање сабора у циљу разрешења несугласица и дораде пројеката његових докумената. Међутим, Константинопољска патријаршија је одбила ову иницијативу и инсистирала на његовом одржавању као што је планирано. Као резултат, на форуму су учествовале Цркве које представљају мањину епископата, клира и верног народа.

Притом, шеф синодалног Одељења за спољне црквене везе митрополит волоколамски Иларион у интервјуу „Интерфакс-Религији“ је изјавио да ако се сабор у овој ситуацији ипак одржи, „он неће имати свеправославни карактер и ауторитет“.

Учесници су разматрали шест тема: однос Православне Цркве према осталом хришћанском свету, пост, брак, црквена мисија у савременом свету, заштита православних у дијаспори и начин проглашења аутономија Православних Цркава.

У својој поруци форуму, патријарх московски и целе Русије Кирил је рекао да сусрет на Криту може допринети припреми будућег сабора, који ће ујединити све Православне Цркве, без изузетка.

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 27 јун 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.