header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Митрополит гортински Јеремија: Када су и где Свети Оци јереси и расколе називали „црквама“?
Митрополит гортински Јеремија: Када су и где Свети Оци јереси и расколе називали „црквама“? Штампај Е-пошта
среда, 06 јул 2016

 „Како се могло догодити да Свети и Велики Сабор на Криту јеретичке заједнице назове „Црквама“, - пита се владика, - „Они су изрекли, написали и потписали термин 'инославне хришћанске Цркве'. Зар су сада и јеретици постали „Црква“? О каквој онда Једној Цркви ми говоримо у Символу Вере?“.

Митрополит Јеремија је подсетио да је делегација Грчке Цркве на сабору прекршила своју обавезу да поштује једногласно усвојен став Светог Синода и предложену поправку „хришћанске конфесије и заједнице“.

По његовом мишљењу, „најстрашнија ствар лежи у чињеници да су они, називајући инославне Црквом, дали томе тежину, представљајући питање на такав начин као да тај став има историјско оправдање:

 „Православна Црква признаје историјски назив других инославних хришћанских цркава и конфесија“... Шта значи „историјски назив“? Када су и где Свети Оци јереси и расколе називали 'Црквама'? Нигде и никада!“

 „Најтужнијим“ владика је назвао потписивање предлога, „погрешног са догматске и еклисиолошке тачке гледишта“, од стране поглавара Помесних Цркава и многих чланова делегација.

Митрополит Јеремија се захвалио митрополиту навпактском Јеротеју и другим архијерејима који су одбили да потпишу докуменат „Однос Православне Цркве с осталим хришћанским светом“. Он је упоредио њихов став са поступком Светог Марка Ефеског – јединог који је одбио да потпише унију с папистима на Фераро-Флорентинском сабору.

Митрополит Јеремија је изјавио да се као епископ придружује онима који су одбили да потпишу докуменат који је „погрешан с догматске тачке гледишта“:

 „Ми, Гортинска и Мегалупољска епархија, дајемо им подршку тако што не признајемо јереси и расколе за 'Цркве'“.

Извор: aktines.blogspot.ru

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 

Повезани текстови:

1. Митрополит гортински Јеремија: Наша славна нација деградира, зато што смо окренули од Бога

2.  Подсећање и пример: Митрополит Јеремија: "Ја ћу као патријарх Григорије бити обешен за своју веру"

3.  Многаја љета светоотачки храбром митрополиту гортинском Јеремији!

4.  Грчки Митрополит Јеремија: каква нам је корист од властодржаца који не иду у цркву?

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 јул 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.