header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Петар Хиирс: Да ли су одлуке сабора важеће за све Цркве? – одговор архиђ. Јовану Хрисавгису[1] Штампај Е-пошта
среда, 06 јул 2016

 Одлуке Сабора не могу се сматрати важећим за све Цркве из неколико разлога:

Прво: пошто све Православне Цркве неће присуствовати на Сабору, онда  се, свакако, ни одлуке донете у њиховом одсуству не могу сматрати важећим за њих, ако њихови сопствени Свети Синоди не прихвате одлуке Сабора.

Друго: чак и ако би све Православне Цркве биле присутне на Сабору, његове одлуке не би биле за њих важеће све док се Свети Синоди и јерархија сваке Помесне Цркве не би упознали са њима и прихватили их.

Треће: с обзиром да на Сабор нису позвани сви православни епископи, већ само по 24 из сваке Помесне Цркве, одлуке Сабора се не могу сматрати важећим, ако сви ти епископи – већина црквене јерархије (око ¾ јерараха!), који нису били позвани, такође не прихвате те одлуке.

И на крају, митрополит Јован Пергамски (Зизиулас) из Констатнинопољске патријаршије, написао је да епископа, који није био позван на Сабор, не обавезују његове одлуке и може слободно и праведно да их одбаци (види часопис „Теологија“, 2014).

ОСИМ ТОГА, НЕОПХОДНО ЈЕ ИСТАЋИ:

Све одлуке, које су у супротности с православним богословљем и еклисиологијом, такође нису обавезујуће, без обзира на то да ли су ратификоване од стране Синода било које Помесне Цркве или Синода групе Помесних Цркава.

Протојереј Петар Хиирс, свештенослужитељ храма Светог Пророка Илије у Солуну

 

Извор: https:// orthodoxethos. com/post/ are-the -decisions -of-the -council -in-crete -binding -on-the –church

По материјалу са: „Православни апологет“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

____________________

[1] http://rua.gr /news/ sobmn/ naukaobrrel/ 17717-ioann- khrisavgi s-resheniya- sobora -dejstvitelny -dlya -vsekh-pravoslavnykh -tserkvej.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 јул 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.