header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Епископ банченски Лонгин Жар: Сабор на Криту је био јеретички Штампај Е-пошта
среда, 20 јул 2016

 Епископ Украјинске Православне Цркве Московске патријаршије Лонгин Жар, који је раније оптужио патријарха Кирила за јерес и ушао у међународну антисаборску коалицију, поново се обратио Синоду РПЦ МП, саопштава „Религија у Украјини“.

„Обраћање епископа банченског Лонгина Синоду РПЦ против Критског сабора“ , које је објављено на сајту молдавских ревнитеља Православља Аparatorul.md, заправо је преадресација богословске анализе одлука „Великог Сабора“ на Криту, усвојене 29.јуна у Кишињеву,  у чијем су састављању учествовала и двојица угледних теолога Богословског факултета Солунског универзитета, професори протојереј Теодор Зисис и господин Димитрије Целенгидис.  

У овом документу скуп на Криту не само да се не признаје за Свеправославни сабор, већ ни за православни. Уместо „одлучне осуде свејереси екуменизма, којом су већ око сто година заражени јерарси Цркве и богослови“, сабор на Криту је био „екуменистички“, сматрају аутори анализе.

Епископ Лонгин Жар је подржао такву оцену и упутио овај докуменат Синоду РПЦ МП, дописавши на њему својеручно: „Подржавам у потпуности позицију наше браће и категорички иступам против јеретичког сабора одржаног на Криту од 16.6.2016. до 27.6.2016. и одлука које су донете на њему“.

Подсећамо да је Синод РПЦ МП, у својој оцени од 15.  јула, окарактерисао Сабор на Криту као „важан догађај“ и затражио од теолошке комисије изучавање његових докумената.

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 јул 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.