header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др С.Живановић: Злочини загребачког надбискупа и кардинала Алојзија Степинца Штампај Е-пошта
субота, 20 август 2016

 Српска православна црква је недавно одредила комисију која треба заједно са Бискупском конференцијом Хрватске да размотри улогу загребачког надбискупа и кардинала, садаблаженогримокатоличкецрквеАлојзија Степинца.

 Епископ славонски СПЦ, Јован Ћулибрк је недавно изјавио да Срби морају добро да промисле пре него што осуде Алојзија Степинца. Поглавар римокатолика у Хрватској, кардинал Бозанић, као и Бискупска конференција Хрватске којој се он налази на челу, здушно се залаже за проглашење Алојзија Степинца за римокатоличког свеца. У целој Хрватској се Алојзије Степинац већ слави као светитељ. Зато је потребно да се зна какви се греси стављају на душу овог хрватског злочинца, који је био осуђен у некадашњој Југославији.

Познати хрватски писац и књижевник Мирослав Крлежа је 1947 године написао следеће: “У првом реду ми смо то говорили нашем високом клеру и господи бискупима: вјерујте, господо што хоћете и како хоћете, али не вјерујте да ми вјерујемо да ви вјерујете у интересу нашег (хрватског. прим.) народа. Ви вјерујете у интересу Ватикана, а Ватикан је досљедани и хладнокрван непријатељ нашега народа.”

Злочинцу Аојзију Степинцу се приписују следећа злодела:

1. ЧитајућиУсташке новости”, ускршњи број из 1941 године сазнајемо да је успостављена тесна сарадња између хрватског усташког покрета коме је на челу био поглавник Анте Павелић и римокатоличкецркве” на челу са загребачким надбискупом Алојзијем Степинцем. По његовом наређењу све инстиитуције римокатоличкецркве” у Хрватској и сви жупни уреди постају инструмент режима Независне државе Хрватскеза дом спремни” и “спремни за поглавника”.

2. Алојзије Степинац је 1941 године издао познату Посланицу заклињајући се на верност попглавнику Анти Павелићу. У тој посланици захтевао је од свог свештенства “на очувању и унапређењу Независне државе Хрватске и објаснио је да је НДХ “Рука Божја на дјелу”. Захтевао је од свог свештенства да се моле за највећег крвника Срба, Јевреја и Рома Анту Павелића.

3. По наређењу надбискупа Степинца у пратњи поглавника Павелића који је ишао у Рим на поклоњење италијанском диктатору Мусолинију налазили су се и римокатолички свештеници из Хрватске.

4. Довео је све хрватске бискупе пред цркву Светог Марка у Загребу, 1941 године, да од “срца поздраве поглавника Анту Павелића као државног главара и да му изразеискрену и лојалну сарадњу”.

 5. Степинац је венчавао, сахрањивао и проповедао хрватским кољачима Срба, Јевреја и Рома.

6. Злогласна Католичка акција, којој је на челу био Алојзије Степинац стално и непрекидно је помагала хрватске власти у прогону и истребљивању Срба, Јевреја и Рома.

7. Захваљујући залагању надбискупа Степинца Ватикан је 1941 године донео одлуку да се Срби насилно преведу у римокатоличку веру. Степинац је још пре доношења те одлуке Ватикана позивао путем памфлета штампаног у бискупској штампарији у Загребу све Србе да се одрекну православља.

 

 8. На пленуму Бискупске конференције Хрватске, коме је председавао надбискуп Степинац, 17. новембра 1941 године изабран је посебан одбор на челу са Степинцем да изврши покатоличавање Срба у Хрватској и у Босни и Херцеговини и то у заједници са властима Независне државе Хрватске.

9. Степинац се никада није успротивио рушењу српских православних цркава, нити пак убијању српских православних свештениука и епископа, који су пре уморства тешко мучени.

10. Степинац је издао наређење да се у свим римокатоличким црквама свечано обележава дан настанка Независне државе Хрватске и да се слави имендан њеног поглавника Анте Павелића.

11. Степинац је заједно са римокатоличким свештеницима учествовао у раду хрватског сабора или парламента у коме су донесени најгрознији расистички закоми против Срба,Јевреја и Рома. Никада се није успротивио доношењу тих закона.

12. Примио је највише хрватско одликовање Независне државе Хрватске. – Велеред са звездом. Тај орден је носио на својој мантији на свим свечаностима.

13. Римски папа га је поставио за врховног војног викара Хрватске. На тај начин био је претпостављен свим свештеницима хрватске војске, свим свештеницима домобрана и свим кољачима Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачком систему хрватских логора и у свим местима где је вршен геноцид. Одобрио је специјални молитвеник за употребу у хрватској војсци познат под именом Чечилијин молитвеник. Одобрио је новине “Хрватски војник” препун злогласних чланака. Успоставио је свечану мису или службу намењену за задушницу Јури Франчетићу, великом кољачу Срба нарочито у Подрињу, који је био командант злогласне Црне легије.

14. У божићној посланици 1941 године позвао је све Хрвате који раде у Немачкој да добро раде, јер је то њихова вјерска и патриотска дужност.

15. Степинац је упутио промеморију римском папи Пију XII у коме наводи да је постојање Независне државе Хрватске неопходно и због преко 140 000 православаца преведених у римокатолицизам и тд.

16. И 1945 године, после свршетка Другог светског рата Степинац наставља помагање усташке идеологије и позива крижаре да се супротставе и да раде против нових власти у Југославији.

17. Степинац на Јосипово 1945 године, када је већ Други светски рат био завршен, изразио жаљење што је пропала Независна држава Хрватска. Никада се није одрекао римокатоличких свештеника кољача Срба, Јевреја и Рома, као што је био Мирослав-Вјекослав Мјасторовић-Филиповић, фратар из самостана Петрићевца који је клао српску децу у школи у Дракулићу код Бања Луке, а после био командант логора у Јасеновцу. Није се одрекао ни других кољача као што су били Сидоније Шулц из Нашица, фра Звонко Брекало, фра Срећко Перић и 1400 других римокатоличких свештеника који су лично клали Србе, Јевреје и Роме. Такође се није одрекао ни свирепих католичких милосрдних сестара које су мучиле и убијале децу у хрватском логору за истребљење мале деце.

18. Упутио је посланицу на енглеском и на француском језику 24 марта 1945 године у којој је тражио да се успостави англо-америчка интервенција у Југославији и да се заштите Хрвати који су починили злочине. Служи као јатак за прикривање кољача и шпијуна које крије у свом надбискупском двору у Загребу (Пружио је помоћ и крио нпр.злогласног Ериха Лисака равнатеља у влади НДХ итд).

19. Степинац је упутио пастирско писмо 20 септембра 1945 године у коме је тврдио да се врши прогон римокатоличких свештеника у Југославији.

20. Недавно је један преживели логораш из Јасеновца, који сада живи у Аустралији посведочио да је лично видео надбискупа Алојзија Степинца како коље српску децу. Тај сведок је још увек жив.

 21. Степинац је лично насилно преводио Србе у римокатолицизам. О томе је говорила Зорка Скиба на једној од Међународних конференција за истину о Јасеновцу. Њу је лично покрстио надбискуп Степинац. Постоји мого таквих доказаних случајева.

Проф. др Србољуб Живановић,

Лондон, Велика Британија

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.