header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Припреме за долазак папе: Фрањин емисар Вартоломеј долази у Јасеновац Штампај Е-пошта
субота, 03 септембар 2016
        Поводом обележавања 75 година од страдања Светих Мученика Јасеновачких, литургију у Храму Рођења Светог Јована Претече и Крститеља у Јасеновцу служиће васељенски патријарх Вартоломеј, коме ће то уједно бити и прва посета Хрватској. Обележавању годишњице ће поред високих званица из јавног и политичког живота присуствовати и изасланици Руске и Пољске православне цркве.

Портал Српски народни форум пренео је позив Епархије пакрачко-славноске верницима да се окупе на светој литургији. „Његова свесветост архиепископ Константиновог града и патријарх васељенски господин Вартоломеј ће са Његовом светошћу патријархом српским господином Иринејем и великим бројем отачаствених и гостујућих архијереја, началствовати литургијским обележавањем Новомученика Јасеновачких, а у поводу седамдесет и пет година почетка њиховог страдања и исповедништва. Окупимо се 10. септембра 2016. године у девет часова у Манастиру Јасеновац око свјатјејших архијереја и нашег домаћина, Епархије пакрачко-славонске и њеног предстојатеља епископа пакрачко-славонског господина Јована“, стоји у позиву. Иначе, Манастир Јасеновац са Црквом Рођења Светог Јована је седиште Епархије пакрачко-славонске и најмлађи је православни манастир у Хрватској. Манастирска црква је саграђена 1775. године, а разорена је на почетку Другог светског рата 1941. године. Гаража која је била у саставу цркве била је део Концентрационог логора Јасеновац.

Црква је обновљена и украшена 1984. године. Током ратних сукоба деведесетих година црква је поново оштећена, а маја 1995. године у операцији „Бљесак“ је оскрнављена и девастирана. Обновљена је 2000. године. Подсетимо, после оснивања Спомен-подручја Јасеновац верници су се окупљали у Јасеновцу на отвореном, где су служени помени и парастоси, што је био и својеврстан протест због тога што и храм није део спомен­-комплекса, као што је то био случај у Маутхаузену или Дахау.

Извор: "Спутњик"

 

Повезани текстови:

1. Зашто о. Јован Ћулибрк, координатор Одбора за Јасеновац САСабора, умањује број јасеновачких жртава?

2.  Реаговање на изјаву о. Јована Ћулибрка о броју убијених у Јасеновцу

3.  Брисање сећања на српске мученике због доласка папе

4.  Владика екумениста и новотарац хвали сатанизам

5.  Зашто Свети Мученици Јасеновачки нису обележени црвеним словом у календару?

6.  Реаговање Међународне комисије за истину о Јасеновцу на изјаву еп. Јована Ћулибрка за „Недељник

7.  Уредништво: Шабес гој или откуд Јован Падобранац у „Недељнику“?

8.  Душан Ј. Басташић, председник удружења Јадовно 1941: Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.