header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Циљ оправдава средство или зашто Ватикан поклања Руској Цркви мошти Светитеља
Циљ оправдава средство или зашто Ватикан поклања Руској Цркви мошти Светитеља Штампај Е-пошта
среда, 14 септембар 2016

 Многобројни квазиправославни руски медији радосно су пренели још једну екуменистичку новост – да је Ватикан једном од провинцијских храмова Руске Православне Цркве поклонио честицу Светих моштију. Ништа мање радосно преноси се и предисторија овог догађаја - то је постало могуће искључиво захваљујући „епохалном сусрету“ патријарха Кирила с римским папом у Хавани.

Реч је о моштима Светог Јована Крститеља, које Ватикан намерава да преда 17. септембра храму Светог Јована Претече у селу Хирино у Шатковском реону Нижегордске области. Организатор „свечаности“ је ктитор (добротвор) овог храма, потпредседник Императорског православног палестинског друштва*  Игор Ашурбејли.

Мошти Јована Претече биле су међу 24 светиње, које је у априлу ове године представницима Руске Цркве предао папски „Савет за унапређење хришћанског јединства“. У мају месецу кивот са светињама предат је на чување московском храму Свете Јелисавете у Покровском-Стрешњеву.

Међутим, при свој „спектакуларности“ овог догађаја, скромно се ћути да се, на пример, моштима Светог Јована Криститеља само у Москви може поклонити у неколико храмова, а такође и у провинцијама.

И уопште, треба ли користити апостасијски догађај „братског“ сусрета православног патријарха с римским папом-јеретиком, који је у крило Руске и осталих Помесних Цркава донео искључиво смутњу (а дрво се по плодовима познаје), ради оправдавања неких „позитивних“ екуменистичких корака? Или се кроз „међурелигијски дијалог“ заправо протура језуитско лукавство исказано у слогану „циљ оправдава средство“?

__________

*Императорско православно палестинско друштво (ИППО) је међународна организација, која промовише православно поклоништво Светој Земљи, а такође се бави хуманитарном сарадњом с народима Блиског истока. На челу овог друштва, основаног у Царској Русији, више од 20 године се налазио Велики кнез Сергије Александрович, супруг књегиње Јелисавете Фјодоровне. У данашње време ИППО заузима глобалистичке и екуменистичке позиције, што се види из његове сарадње (чланства) с УНЕСКО и одобравања Хаванског сусрета. ИППО се такође бави и развојем у Русији религијског туризма – екуменистичке верзије поклоништва.

По материјалу са: "Информ-религија.ру"

Превод и приређивње: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.