header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Светогрђе и хула – руски екуменисти поклонили папи честицу моштију Св.Серафима Саровског
Светогрђе и хула – руски екуменисти поклонили папи честицу моштију Св.Серафима Саровског Штампај Е-пошта
петак, 16 септембар 2016
        Римском архијеретику папи Фрањи уручен је поклон патријарха московског и целе Русије Кирила – честица моштију Преподобног Серафима Саровског у кивоту израђеном у облику васкршњег јајета. 

Поклон Фрањи уручио је у четвртак у Апостолском дворцу у Ватикану председник синодалног Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион, саопштила је служба за информисање ОВСЦ-а.

„Папа римски био је дубоко дирнут драгоценим поклоном и замолио је да се Свјатјејшем патријарху пренесу његове речи срдачне благодарности и братски поздрави“, каже се у саопштењу.

Током сусрета стране су размотриле стање православно-римокатоличких односа после „историјског сусрета предстојатеља две цркве“ у фебруару текуће године у Хавани.

Једна од централних тема разговора био је трагичан положај хришћанског становништва на Блиском истоку. Папа Фрањо и митрополит Иларион истакли су позитивно искуство сарадње у пружању помоћи блискоисточним хришћанима, како би се реализовале одлуке усвојене током сустрета на Куби.

„Обе стране су нагласиле потребу даљих консолидованих акција у блискоисточном региону. Председник ОВСЦ-а упознао је папу с иницијативама Руске Цркве у пружању хуманитарне помоћи пострадалим грађанима Сирије и заблагодарио понтифу на његовим миротворачким прегнућима“ – каже се у саопштењу.

Стране су такође истакле плодан развој православно-римокатоличке сарадње у области културе. Тако се у последњих годину дана најсперпективнијим показао пројекат образовних размена  и путовања свештеника и студената богословља из Римокатоличке „цркве“ и Московске патријаршије у Москву и Рим, ради дубљег упознавања с традицијама и савременим животом двеју цркава.

Митрополит Иларион се такође сусрео и с државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином. Они су се заложили за даље миротворне напоре у решавању сукоба у Украјини, у складу са заједничком декларацијом папе и патријарха потписаном у Хавани, у којој се „Цркве у Украјини“ позививају да „раде на постизању друштвеног консензуса“.

Митрополит Иларион допутовао је у Италију на  14. пленарно заседање Мешовите комисије за богословски дијалог између Православне и Римокатоличке цркве, које се од 15.-22. септембра одржава у граду Кјети.

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.