header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У ког Бога верује Новак Ђоковић (још једанпут): "Ум чисто небо, мисли су облаци" Штампај Е-пошта
уторак, 20 септембар 2016
             Медитација је важан део живота Новака Ђоковића већ неко време, а сада је био један од говорника на семинару “Љубав и мир“ одржаном у Марбељи. 

“Задовољство је бити пред вама и говорити о љубави и животу. Пре него што смо дошли на бину, ова група одрадила је врло дугу и дубоку медитацију – молили смо и тражили хармонију у нашим душама и хармонију са вашим душама. Желели смо да овај тренутак буде посебан како бисмо се сви повезали“, почео је Новак на шпанском, а у наставку говора његов брат Марко преводио је са енглеског на шпански.

“Када смо дошли на бину и када је Пепе почео да говори, замолио вас је да затворите очи и да уђете у медитацију. Та медитација помогла је да наша веза буде још јача. Зашто је медитација тако важна? Зато што није важно чиме се бавиш, у суштини смо сви исти и сви морамо да уђемо у себе како бисмо из другачије перспективе посматрали све оно што се догађа у нама“, обратио се Ђоковић окупљенима и додао:

“Када одемо унутра, угасимо светло за спољашни живот и покушавамо да смиримо свој ум и енергију. А зашто то покушавамо? Зато што, на крају крајева, сви тражимо љубав, срећу и хармонију. Како бисмо их нашли, морамо да успоставимо везу са божанском светлошћу“.

Како би до краја дочарао оно што жели да каже, Новак је слушаоцима понудио један пример.

“Замислите илустрацију онога што се догађа у вашим мислима, то је као гужва у саобраћају, а ваше мисли и емоције су кола на улици. У већини ситуација у животу део сте те гужве и много пута сте фрустрирани том гужвом – много људи, много кола, негде касните и увек има разлога да постанете нервозни. Али шта ако, за секунду, уместо да будете у гужви, будете изван ње на једном брду и само је посматрате? Исти процес догађа се у вашој глави. Ако затворите очи, фокусирате се на себе и своју душу и будете дисциплиновани у том процесу, то ће вам омогућити да будете онај који посматра гужву у саобраћају“.

Потом је Новак на још једном примеру илустровао идеју коју је желео да представи.

“Замислите да да је ваш ум чисто небо, а ваше мисли су облаци. Облаци константно пролазе, али они нису ваш ум – ако се повежете одмах са облацима, ваш ум губи перцепцију тог чистог неба. Исто је као са гужвом – ако се одмах повежеш са колима и свиме што се догађа, ниси у стању да сагледаш све из шире перспективе. А важно је сагледавати ствари из те перспективе јер онда можеш да бираш мисли и емоције са којима желиш да се повежеш. Зато је медитација тако важна“, закључио је најбољи тенисер света.

“Понекад можда делује неприродно да у одређеним ситуацијама дајеш себи неке позитивне афирмације и да изговараш позитивне речи, али то је нешто што јако помаже јер свет енергије око нас функционише на тај начин – сви ми имамо електромагненто поље и оно што емитујеш, то и добијаш назад. Зато се трудим да увек будем ведар у својим мислима, али и да такви буду људи којима се окружујем, вести које читам, ситуације са којима се сусрећем... Када си окружен таквом енергијом и када на такав начин уредиш живот, онда добијаш позитивне резултате“, рекао је Новак у интервјуу за Б92 током Вимблдона.

Извор: „Б92“

 

Повезани текстови:

1. Уредништво: У ког Бога верује Новак Ђоковић?

2.  Љубодраг Дуци Симоновић: Навијање за Ђоковића је давање подршке џелатима човечанства

3.  Уредништво: Фалични деманти митрополије црногорско-приморске

4.  ВИП православци – папин прстенлија Амфилохије и Новак Ђоковић

5.  Носилац Ордена Светог Саве првог степена у папином дресу (фото)

6.  Опет о случају Новака Ђоковића

7. Писмо из Бања Луке

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 септембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 101 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.