header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Српски екумениста Андреј Ћилерџић изабран у руководсто високог јеретичко-секташког тела Штампај Е-пошта
недеља, 23 октобар 2016

 На недавној Генералној скупштини Савета цркава Аустрије у Бечу, делегати 16 цркава-чланица изабрали су ново руководство Савета, на чијем челу ће уз представнике из Римокатоличке и Реформатске цркве бити такође Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј који је изабран за потпредседника. Нова Управа савета ће почети са радом 1. јануара 2017. године

Савет цркава Аустрије постоји још од 1958. године и тренутно обухвата следећих 16 цркава: Римокатоличка, Старокатоличка и Англиканска црква, Коптска, Сиријска, Етиопска и Јерменска апостолска црква, Евангеличка и Реформатска Црква, Баптистичка и Методистичка Црква, Грчка, Руска, Румунска, Бугарска и Српска Православна Црква, док известан број других институција и организација има статус посматрача. Портпарол Савета цркава Аустрије је члан реномиране фондације Про Оријенте, проф. Ерих Лајтенбергер из Беча.

У вези са годишњицом Реформације 2017. године, Лутерански бискуп Михаел Бинкер обавестио је цркве-чланице о недавним закључцима Генералне скупштине Светског лутеранског савеза о глобалној димензији Реформације под насловом: Од сукоба до сарадње.

Епископ Андреј је информисао присутне о недавно одржаном Светом и Великом Сабору Православне Цркве, у јуну 2016. године на Криту. Све у свему Епископ Андреј је оценио одржани Сабор као позитиван, иако четири Православне Цркве нису учествовале. Свакако су Православне Цркве позитивно настројене према општој међуцрквеној сарадњи и да је на Криту усвојен важан документ о сарадњи међу црквама. Међутим, има и доста разлога што многи нису уопште задовољни са ситуацијом у екуменском покрету, признао је Владика Андреј. У том смислу, дискусија о међуцрквеној сарадњи сигурно није завршена. Потребно је много више дијалога и више прилика за сусрете међу црквама, истакао је Владика Андреј јер оно што не знамо, то не волимо. Православни се надају да би у том смислу Сабор на Криту могао бити тек почетак следећих других Сабора у редовним интервалима, док би се једног дана позвали на Сабор и представници свих других неправославних цркава ради превазилажења раскола.

Извор: crkva.at

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 23 октобар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

Не понеси се мудрошћу. Ни туђом, јер није твоја. Ни својом, јер чим си се понео, значи да је немаш много. Ниједна лампа не гори док се не долива. Све се лампе могу напунити, а лампа мудрости никада.

+ + +

„Знање је светлост“, говоре охоли зналци, без радости и милости. Но, гле, Сахара има највише светлости, но зато је она увек усијан кадавер.

+ + +

Што веће богатство изван Бога, то већа бедноћа. Што веће знање изван Бога, то већа празнина.
Бог једини чини богатим и мудрим. Свет без Бога ствара просјаке и глупаке.

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.