header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на полемику Милоша Симића и Владимира Димитријевића Штампај Е-пошта
субота, 29 октобар 2016

Помаже Бог,

Поштовано уредништво блога "Борба за веру"

Читала сам преписку између извесног Милоша и професора Димитријевића (овде:) и одлучила сам да дам свој коментар.

Прво, лукави се облаче у јагњеће коже и говоре милозвучно, а када поверују да су успели да улове оно што су хтели, откривају свој вучји лик и нападају речима као рафали митраљеза. Сама та чињеница открива ко су ти људи и стање њиховог духовног и душевног живота.

Друго, питам све: зашто све већи број свештенослужитеља за време Литургије и Проскомидије дозвољавају мирјанима да улазе у Олтар и снимају тај свети чин и да ли тада има благодати и силазак Светога Духа?

ПОРЕДАК ПРОСКОМИДИЈЕ
"Припремивши се за служење Литургије, свештеник и ђакон читају пред затвореним царским вратима, такозване „исходне“ молитве и облаче се у олтару у свештене одежде. Пошавши затим, ка жтрвенику, свештеник, благословивши почетак проскомидије, узима прву просфору и копљем је дели на три изображена крста, говорећи: „У спомен Господа и Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.“ Из те просфоре свештеник копљем изрезује средину, у облику коцке, произносећи речи пророка Исаије: „Као овца на заклање би вођен, и као Јагње нем пред онима који га стрижу тако не отвори уста своја. У смирености Његовој суд се Његов узе, а порекло Његово ко ће исказати? (Ис. 53, 7-8). Тај коцкасти део просфоре назива се Агњец (Јован 1, 29) и полаже се на дискос. Затим, свештеник крстообразно зарезује са доње стране Агњец уз произношење речи: „Приноси се на жртву Јагње Божије које узима на себе грехе света,“ и пробада десну страну Агњеца копљем, изговарајући речи јевенђелисте: „Један од војника прободе му ребра копљем и одмах изиђе крв и вода, и онај што виде посведочи и истинито је сведочанство његово“ (Јован. 19, 34); слично тим речима он у чашу (путир) улива вино, помешано са водом...." ДАКЛЕ САМО СВЕШТЕНА ЛИЦА ПРЕД ЗАТВОРЕНИМ ЦАРСКИМ ВРАТИМА.

Свако добро од Господа

ваша верна читатељица, Соња

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 октобар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.