header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Невиђена дрскост: Хочевар упоредио српског крвника Степинца са Светим Владиком Николајем
Невиђена дрскост: Хочевар упоредио српског крвника Степинца са Светим Владиком Николајем Штампај Е-пошта
среда, 02 новембар 2016

 "Глас цркве" поводом изјаве челног човека католичке цркве у Србији о Светом Николају.

Поводом изјаве београдског надбискупа Станислава Хочевара објављене пре неколико дана у једном дневном листу, уредништво и редакција часописа и издавачке куће “Глас цркве” из Шапца покренули су петицију Светом архијерејском синоду Српске православне цркве.

У њој се захтева да се због увреда верујућег православног српског народа и Српске православне цркве надбискуп Хочевар прогласи за персону нон грата – непожељну особу у Српској православној цркви, речено је “Новостима” у тој издавачкој кући Епархије шабачке.

Из “Гласа цркве” истичу да Хочевар “спочитава” своме понтифексу папи Фрањи и СПЦ што њихова заједничка Комисија “проучава историјску улогу Aлојзија Степинца”.

– Католици се јако чуде како то да се од њих захтева толико проучавање, а није се поступило на исти начин када је СПЦ проглашавала своје свеце. Aко би се истим критеријумима проучавали свеци које је прогласила СПЦ, да ли би они били задовољни? – пита се надбискуп.

– Знамо да, на пример, ни у самој српској јавности није било јединственог мишљења око канонизовања владике Николаја Велимировића, али он је, ипак, уврштен у ред светих без дубљег разматрања тих замерки.

Дугогодишњи директор и уредник „Гласа цркве”, протођакон др Љубомир Ранковић, у изјави за Вечерње новости каже:

– Поређење Светог владике Николаја Српског са Aлојзијем Степинцем је болно и увредљиво, дрско и безочно, тим пре што долази од највишег католичког прелата у Србији.

Извор: "Вечерње новости"

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 новембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.