header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Фрања поздравља екуменистичку позицију Критског „сабора“ Штампај Е-пошта
четвртак, 01 децембар 2016

 Сваке године, на дан Светог Апостола Андреја, 30. новембра по папском календару, ватиканска делегација посећује Истанбул и константинопољском патријарху уручује специјално папино писмо. Са своје стране, делегација патријаршије путује у Рим 29. јуна, када римокатолици и православни новокалендарци обележавају празник Светих Апостола Петра и Павла.

Ове године делегацију из Ватикана предводио је кардинал Курт Кох, председник папског Савета за унапређење хришћанског јединства. У његовој пратњи били су бискуп Брајан Фарел и монсињор Андреа Палмери, секретар папског Савета. Делегацији се у Истанбулу придружио папски нунције у Турској надбискуп Пол Расел.

Римокатоличка делегације је присуствовала Божаственој Литургији коју је, у патријаршијској саборној цркви Светог Георгија, служио патријарх Вартоломеј.

Фрањино писмо било је почитано на крају Литургије. Римски папа у писму, између осталог, говори о „Свеправославном сабору“ који је одржан у јуну месецу текуће године на оству Криту, а који је, по његовим речима, „потврдио заједничко стремљење за васпостављањем хришћанског јединства“. Папа истиче улогу екуменистичког дијалога, који „помаже православнима и римокатолицима да оцене дарове које и једни и други имају и сарађују у делу проповеди Јеванђеља, промовисању мира, људског достојанства, породичних вредности и бриге за заједнички дом“.

Папски легати су потом разговарали с патријархом и Синодалном комисијом, задуженом за односе с римокатолицима.

Извор: "Антимодернизм.ру"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.