header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уместо честитке за српску Нову годину: Св. Владика Николај: О мученицима Христовим у наше дане Штампај Е-пошта
субота, 14 јануар 2017

  “Потом видјех, и гле, мноштво народа

којег не може нико избројати, од сваког

племена и рода и народа и језика, стајаше

пред пријестолом и пред Јагњетом, обучено

у хаљине бијеле, и палме у рукама њиховим.”

(Отк. 7,9)

Ово чудесно виђење вољеног Христовог ученика Светог Јована, који је надживео све друге апостоле. Пред старе дане видео је он Цркву Христову на земљи готово истребљену прогонима безбожника. У тузи својој он је морао питати Господа: “Шта је с Твојим обећањем, Господе, да врата паклена неће надвладати Твоју Цркву?”

И Господ је, у одговор, раскрилио завесу будућности своје победничке Цркве пред Јовановим очима, и Јован је угледао велику цркву на небесима, велико мноштво, које нико од људи избројати не може …одевено у беле одежде и палме у рукама њиховим. Ово виђење беше охрабрење и утеха узнемиреном срцу вољеног ученика.

И данас, о браћо моја и сестре, велико тело наше Православне Цркве подноси болне прогоне. Неки од нас могу бити због тога песимистични и разачарани. Али гледајте: велики део виђења будућности Светог Јована постао је стварност, јер су милиони и милиони хришћана од тада пронашли пристаниште на небесима, одевени у бело и са палмама у рукама својим, које су символ њихове победе над гонитељима и убицама. На тај начин сви ми имамо већу утеху него што ју је Јован имао. Јер је будућност Цркве коју је он провидео за нас стварност прошлости, која се наставља у садашњости и која ће трајати све до краја света. Ми смо сигурни да су међу неизбројнима пред Престолом на Небесима многи од наших сродника и пријатеља, који почивају у миру, срећи и слави. То су они који су се упокојили у вери или били убијени за веру, у Русији и у Србији, у Азији и у Африци и свуда.

Велика разлика између нас хришћана и материјалиста састоји се у овоме: они верују у постојање само овог физичког света, а последица те вере је очајање и ништавило. Ми пак верујемо у постојање два света, духовног и телесног, а исходиште те вере је нада, љубав и одушевљење. Ми смо неупоредиво богатији од њих. Они су ваистину жалосно сиромашни.
Такође, велика је разлика између нас православних и појединих протестантских скупина. Они не поштују свеце, зато што мисле да душе упокојених хришћана несвесно леже скупа с телима у гробовима, чекајући у праху дан страшног суда када ће се пробудити. ХРИСТОВА ПОВЕСТ О ЛАЗАРУ ИМ ПРОТИВУРЕ
ЧИ (Лука 16,19). Ми смо неупоредиво богатији од њих. Ми знамо из искуства Цркве, да су упокојени живи и свесни управо сада; и да се брину за нас, моле се за нас и чекају нас са радосном љубављу да им се придружимо у другом свету.
Благодарни смо Америци што је овај дан сећања (на упокојене, нап. прев) прогласила за национални празник. Овај дан, као и сваке Задушнице у нашем календару, је нешто више од пуког сећања. То је живи однос, узвишени сусрет душа наших са онима који се од нас преставише. То је стварни сусрет љубави с љубављу, и живота са животом. Да, то је Дан за дивна надахнућа.

Зато не плачите, о мајке, јер ваша упокојена деца нису мртва но жива; не плачите, сестре, јер ваша представљена браћа уђоше у пунији живот; не плачи ни ти, Цркво Православна, јер хиљада и хиљаде убијених припадника твојих у прошлости и данас јесу обучени у бело и у хору на Небесима са безбројним су војскама славних мученика за Христа; не плачите него се радујте и ликујте!

Еп. Николај

(Из беседе Владике Николаја одржане у

Богословији Светог Тихона 30. маја 1953.)

превод са енглеског: Владимир Димитријевић

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.