header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Шта је проблем – хрватски споменик Степинцу или српске владике испод Степинчеве слике? Штампај Е-пошта
субота, 11 фебруар 2017
            Код нас се стално замењују тезе. Дигла се хука и бука јер су Хрвати подигли споменик Алојзију Степинцу, који је, ЗВАНИЧНО, од стране папе 1998. проглашен за римокатоличког блаженика – свеца. То је учињено 10. фебруара, када се он званично слави као светац у Хрватској. Али, шта је ту проблематично?
           Хрвати, народ који свој идентитет граде на верности папи, Степинца заиста доживљавају као свог свеца, утемељитеља своје слободне државе, бранитеља свих хрватских „вреднота“. И ко то право може да им одузме? Зар паписти немају такве свеце кроз историју? Зар унијати на Украјини не славе унијатског бискупа Јозафата Кунцевича, који је вадио из земље лешеве сахрањених са православним опелом, и бацао их псима, а тог истог Јозафата је папа Пије Девети прогласио за свеца у 19. веку?    
 

 Овде је прави проблем велики део епископата СПЦ са својим патријахом, који се додворава Ватикану и Хрватима, и чији представници седе испод „иконе“ Степинца на Каптолу у Загребу. Овде је проблем патријарха српског, који у Јасеновцу, утемељеном на усташко – папистичком клеронацизму, рекао да немамо никог ближег од Хрвата

(http://www.politika.rs/scc/clanak/349864/Регион/Иринеј-Срби-немају-ближе-од-Хрвата ).

Овде је проблем митрополита Порфирија и његовог духовног оца, Иринеја Буловића, који желе да у Царству Небеском буду са онима што славеСтепинца

(http://borbazaveru.info/content/view/7749/1/)                                  

Док ти, суштински, проблеми не буду решени (а решиће их православни Христос, за Кога су Новомученици српски пострадали од усташа чији је духовни отац био Степинац) уопште се не треба чудити Хрватима, који се Степинцу моле као свом заступнику пред Богом.                                                                   

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 фебруар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.