header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Митрополит Онуфрије о главној опасности која прети од блудне страсти
Митрополит Онуфрије о главној опасности која прети од блудне страсти Штампај Е-пошта
недеља, 02 април 2017

 Поводом дана сећања на препОДОБНУ Марију Египћанку

          Уочи Маријиног стајања Његово Блаженство митрополит Онуфрије је говорио о главној опасности која прети од блудне страсти.

Маријино стајање се обично служи средом увече. То је дуго богослужење у току којег се једном у години у потпуности чита Велики канон светог Андреја Критског (по деловима се читао на почетку Великог поста). На овој служби се такође чита житије Марије Египћанке, египатске подвижнице која се 17 година у пустињи борила против блудне страсти.

– Ваше Блаженство, у чему је корен блудне страсти?

– Корен блудне страсти се крије у људској гордости, у томе што човек не жели да се повинује природном моралном закону који му је Господ дао. Сам назив блудне страсти нам говори о томе да је човек који је има залутао у својим осећањима: престао је да схвата која његова осећања су добра, а која су лоша и да се не треба поводити за лошим осећањима, већ им се треба супротстављати. Блудна страст пустоши човека, то је јасно показано у Спаситељевој причи о блудном сину. Блудни син је напустио очев дом, отишао је у далеку земљу и тамо је изгубио своје имање живећи блудно. Опустошио је себе, осетио је шта значи сиромаштво и мало је недостајало да се потпуно упропасти.

– Како се треба борити против ове страсти по учењу светих отаца?

– Свети оци уче да се блудна страст може победити молитвом и постом. Човек не може одмах да се очисти, не може да постане Анђео за време једног поста. Преподобна Марија Египћанка је отишла у пустињу, мучила се и патила у њој седамнаест година, страсти су је нападале као дивље звери. Трпела их је и борила се против њих и Господ ју је очистио. Пред крај свог подвига преподобна Марија је већ стекла мир и спокој у души, радовала се свом животу у пустињи. Тако се усавршава и човек који се од поста до поста, од једног посног дана до другог труди да се ограничава, да се држи у оквиру Божанског закона.

Његово Блаженство митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије

Са руског: Марина Тодић

Извор: „Православие.ру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 02 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.