header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на: „Православни Срби у Аустрији“: Писмо Патријарху Иринеју Штампај Е-пошта
четвртак, 06 април 2017

Помаже Бог,

Обраћамо се директно потписницима наведеног писма (овде:) и питамо вас, зашто се нисте предходно обратили надлежном епископу СПЦ? Зар не знате да је и епископ СПЦ члан такозване епископске конференције у Аустрији, којом управља фанарски митрополит? Зар такве „епископске конференције“ нису усвојене на скупу прошле године на Криту? Зар то није потписао и Србски патријарх? Риба од главе смрди или мирише.

Колико је нама познато СПЦ у Аустрији није призната као самостална црква, за разлику од Цариградске Патријаршије. Погледајте закон о Православнима из 1967 године. СПЦ је призната само под окриљем Цариградске патријаршије, то јест у подчињеном положају. Тако да СПЦ није правни субјекат и не може сама да склапа уговоре, да држи веронауку по школама итд. то јест без сагласности фанариота. Законски призната је само Црквена општина Светог Саве у Бечу, дакле само црквена општина. Она је управо због тога изабрана да буде правни власник свих некретнина СПЦ у држави Аустрији.

Даље пишете да је СПЦ добила једну богомољу на поклон од римо-католика у 16. Бечком округу. Тачније би било да сте написали на употребу, него на поклон. Јер правни власник богомоље и даље остају римо-католици. То можете проверити у земљишном уреду. Римо-католици су највећи власници некретнина у држави Аустији. Њима је изричито забрањено да продају или да поклањају некретнине. Дозвољено им је само да издају некретнине, а никако да се мења власник.

Даље кажете да свештеници сматрају да могу учествовати у неправославним службама уколико не носе богослужбену одежду. Који свештеници то кажу и где то пише? Вероватно неки новотарци, а не пише нигде.

Зар не пише у 1. Псалму да је благо човеку који не иде на веће безбожничко? Зар не гласи 1. Божја Заповест: „Ја сам Господ Бог твој, немој имати других богова осим Мене“? А друга Божија Заповест не каже ли: „Не прави себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити“?

Зар не пише у Охридском Прологу под 10. Октобром на дан Светих Мученика Зографских да је Пресвета Богородица римо-католике назвала „богопротивним Латинима“? Истински Православни свештеници би вам дакле саветовали да се покајете и изповедите грех уколико сте узимали учешћа у неправославним службама.

Даље кажете да покушавате да нађете у делима Светог Јована Златоуста да је наводно рекао, да је „боље бити јеретик у Цркви, него светитељ ван Цркве“.

То нећете нигде наћи. Јер светитељ не може бити ван Цркве. А јеретик може бити у Цркви све док се јерес не осуди од стране Светог Васељенског Сабора.

Што се тиче етнофилетизма, познато је да су у свим древним Патријаршијама изузев Антијохијске постављени Грци за патријарха. Дакле у Цариграду, у Јерусалиму и у Александрији.

Није то баш случајно.

Свако добро од Господа!

Православни Срби из Западне Аустрије

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.