header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Нови сусрет „православних“ и римокатоличких јеретика (фото)
Нови сусрет „православних“ и римокатоличких јеретика (фото) Штампај Е-пошта
четвртак, 20 април 2017

 Епархија ЗХиП и Требиње били домаћини представницима Бискупије дубровачке

           Представници Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Бискупије дубровачке истакли су на скупу у Требињу потребу за међусобним зближавањем хришћана. Око 70 редовника и редовница Бискупије дубровачке, предвођених бискупом Матом Узинићем, боравило је у узвратној посјети Епархији, након првог дружења такве врсте, које је организовано у јануару прошле године у Дубровнику.

Припадници двије цркве оцијенили су да је начињен нови корак напријед на путу међусобног упознавања и продубљивања односа припадника двије цркве, који су успјешном сарадњом трасирала двојица архијереја.

Они су изразили наду да ће слични сусрети у будућности бити све чешћи, заједничке прославе празника све мање плод случајности, а све више резултат договора и растућег степена јединства.

Да је дружење које се догодио у данима када сви хришћани заједно прослављају празник Васкрсења Христовог, протекло у пријатној и пријатељској атмосфери потврдили су у својим обраћањима Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и бискуп Мате Узинић.

На предавању „Мисија Цркве у 21. вијеку“, чији је организатор Центар за филозофију и теологију у Требињу, Катарина Маглица, врховна главарица Сестара доминиканки конгрегације Светих Анђела Чувара, истакла је да је за успјешну мисију цркве неопходна реевангелизација мисионара, као и то да је мисија одговорност не само „професионалних“ мисионара, већ свих хришћана.

У закључном дијелу свог излагања, Маглица је нагласила потребу за међусобним зближавањем међу хришћанима, наводе из Епархије.

Говорећи на предавању, асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду Вукашин Милићевић упозорио је на опасност унутрашње секуларизације Цркве, односно њен заборав сопствених новозавјетних и есхатолошких основа.

Као посебно велики проблем навео је унутархришћанске подјеле које савременом свијету дјелују аутистично, те истакао да напор око успостављања јединства није нека успутна и небитна активност, већ насушна потреба хришћана како би црква успјела да преживи као заједница која је у стању да буде со земљи и преображава свијет.

Гости из Дубровачке бискупије заједно са монасима, монахињама, свештеницима и вјероучитељима из Требиња и Дубровника, предвођени владиком Григоријем посјетили су манастире Светих Апостола Петра и Павла, као и Тврдош након чега су приступили евхаристијском слављу у требињској Катедрали Рођења Блажене Дјевице Марије, које је предводио бискуп Узинић.

Дружење је настављено посјетом требињском Саборном храму, Музеју Херцеговине, те Херцеговачкој Грачаници – комплексу Црквина.

Извор: trebinjelive.info

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото: Званични сајт бискупа херцеговачког Гргура, такозваног епископа захумско-херцеговачког Григорија

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.