header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Антиекуменистички Свеправославни Сабор биће одржан у јуну и јулу у Украјини Штампај Е-пошта
петак, 28 април 2017

 Православно свештенство уједињено у противљењу одлукама ,,свеправославног сабора“ одржаног у јуну прошле године на острву Криту планира да одржи Свеправославни Сабор у Украјини у јуну и јулу са намjером да анатемише екуменизам и оне који га подржавају, преноси сајт Религија у Украјини.

Одлука о сабору у Украјини је дошло као последица недавног „Међуправославног Сабора у Солуну“, одржаног 4. априла. Иако је скуп био забрањен од стране хијерархије Грчке цркве, окупио је око хиљаду припадника црквено-монашког клира и вјерника противника екуменизма и глобализма из Грчке, Румунске и Руске Православне Цркве.

Скупу је упућен поздрав и благослов од владике Лонгина (Жара), викарног епископа Черновицке Епархије у Украјинској православној цркви Московске патријаршије и оснивача манастира Вазнесења Господњег у Банченску, који се брине за око пет стотина дјеце, од којих су неки инвалиди и заражени ХИВ-ом.

Сабор у Солуну је позвао грчко свештенство да прекине помињање Васељенског патријарха Вартоломеја ријечима:

Ми смо прекинули везу са цариградским патријархом Вартоломејем као главним организатором назовисабора, и са представницима и проповедницима свејереси екуменизма, и са свим епископима који прихватају сабор на Криту као православни.

Окупљени су осудили екуменизам и Критски сабор. Поред тога, учесници у Солуну су представили планове да се одржи Свеправославни антиекуменистички сабор у Банченском манастиру у јуну и јулу, на коме намеравају да анатемишу патријарха Вартоломеја и друге које виде као присталице екуменизма.

Владика Лонгин је такође заузео оштар став у погледу заједничке декларације патријарха Кирила и папе Франциска из фебруара 2016 године. Истовремено, владика Лонгин је остао члан саветодавног тела највишег ауторитета Руске Православне Цркве у питањима њеног унутрашњег живота и спољних активности.

 

Извор: pravoslavie.ru, "Религија у Украјини"

 

 

Припремила екипа Фб странице: „Православље живот вечни“

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 април 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.