header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сложили се јеретици: Копти и римокатолици признају међусобно крштења Штампај Е-пошта
четвртак, 04 мај 2017

 Папа Фрања и Папа Тавадрос II, предстојатељ Коптске Православне (дохалкидонске) цркве у Египту, постигли су значајaн напредак тиме што су потписали заједничку декларацију на основу које римокатолици и Копти могу признавати као валидна крштења једни других. Споразум је, у очима Светског савета цркава, знак наде.

- Данас, ми Папа Фрања и Папа Тавадрос II, да бисмо умилостивили срце Господа Исуса, као и срца наших синова и кћери у вери, међусобно искрено изјављујемо, једним умом и душом, да нећемо тражити да се понавља крштење које је обављено у једној или другој нашој Цркви, истакли су 28. априла 2017. године у Каиру. Споразум предвиђа и да ће ове две цркве радити на заједничком тексту Оченаша и заједничком датуму прослављања Вакрса.

Заједничка декларација је потписана током посете папе Фрање Египту у коптској катедрали Светог Марка у Каиру, где се поглавар Римокатоличке цркве налази у  дводневној посети да, како се наводи, пројави солидарност са египатским народом, посебно са тамошњим хришћанима; да ојача везе са коптским хришћанима и да се обрати говором на муслиманско-хришћанској међународној мировној конференцији, чији је домаћин Велики имам Универзитета Ал-Азар. Потписивање је пропраћено молитвом у цркви Светих Петра и Павла, месту трагичног догађања 11. децембра 2016. године.

Генерални секретар Светског савета цркава преч. др Олав Фиксе Твејт, који се налазио у Каиру са делегацијом, састао се са представницима цркава чланица и Великим имамом Ал-Ахара. -Овај договор је знак наде и има значајне историјске димензије, реко је др Твејт указујући на јединство цркве које је постојало у првим вековима хришћанства.

Извор: Светски савет цркава

Превод и обрада: Информативна служба Патријаршије у Београду

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 82 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.