header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф.др С.Живановић: Ранохришћански Светитељи у манастиру Лешју код Параћина Штампај Е-пошта
субота, 20 мај 2017

  Манастир Покрова Пресвете Богородице код Параћина је посредством Професора Мајла Хежермана из Дизелдорфа, некадашњег Ватиканског ризничара добио мошти ранохришћанских светитеља из цркве Мајке Божије, у Вал ди Туро (између Ђенове и Парме, Италија) где су после II Ватиканског концила (1974 год.) биле ускладиштене преко 40 година. Мошти ових светитеља се сада чувају у овом манастиру Покрова Пресвете Богородице код Параћина.

На позив Духовника манастира Покрова Пресвете Богородице, протосинђела Јована Миленковића извршен је антрополошки и палеопатолошки преглед мстију, рендгенско и друго снимање И све потребне анализе у периоду од 20 априла до 14 маја 2017 године.Екипом која је вршила преглед И све анализе је руководио Професор Др.Србољуб Живановић из Лондона, Велика Британија у заједници са Лабораторијом за антропологију Анатомског институте Медицинског факултета у Београду У раду екипе суучествовали: Професор Др. Марија Ђурић, руководилац Лабораторије за антропологију; Ванредни профессор Др.Данијела Ђонић; Дубравка Радовановић, антрополог из Београда

Антрополошки преглед, антропометријска мерења и палеопатолошки преглед извршени су у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Лешју од 20 до 23 априла 2017 године. Све лабораторијске анализе, рендгенска и друга снимања извршене су у Лабораторији за Антропологију Анатомског инстититута Медицинског факултета у Београду у периоду од 24 априла до 14 маја 2017 године.

На основу прелиминарних резултата антрополошког, палеопатолошког прегледа и свих анализа добијени су следећи резултати:

Свети Сава Готски (Бузаушки)

Мошти овог светитеља поседују карактеристике мушког пола. Телесна висина је износила око 160 цм, а старост у моменту смрти је била између 28 и 35 година. Палеопатолошким прегледом је утврђна деформација кичменог стуба (највероватније грба), мкао и урођена деформација првог вратног пршљена и бочне базе лобање. Овај светитељ, који се нарочито поштује у Румунији изгубио је живот у Кападокији где је и сахрањен. Рођен је 334 године ислави се 28 априла.

Свети Емилијан

 Мошти овог светитеља поседују све карактеристике особе мушког пола. Телесна висина је износила 167 цм, док је старост у моменту смрти била између 30 и 40 година. Палеопатолошким прегледом је утврђен прелом ребара са леве стране грудног коша, као и прелом листа ноге са десне стране. Такође је постојала и урођена деформација крсне кости. У току је рад на писању житија овог светитеља.

Свети Флавијан

О Светом мученику Флавијану се највише зна, јер је објављена једна књига (2016 год.) у којој је описано житије овог светитеља и његов акатист. Антрополошким прегледом моштију овог светитеља утврђене су све карактеристике особе мушког пола. Старост светитеља у моменту смрти је билаизмеђу 30 и 40 година. Телесна висина је износила 158 цм. Палеопатолошким прегледом је утврђен прелом једног грудног пршљена кичменог стуба, као и значи трепанације лобање у прделу левог уха. Мошти Светог Флавијана потичу из II века. Зна се да је студирао реторику и да је био ђакон. Слави се 23 маја, а у Картагини 25 маја. Погубљен је у Северној Африци (Картагина).

Света Фелицијана

Мошти Свете Фелицијане имају све карактеристике особе женског пола. Телесна висина ове особе је износила 155 до 160 цм. Старост у моменту смрти је била 25 до 30 година. Палеопатолошким прегледом је нађено заживотно задебљање костију лобање услед неког оболења. Света Фелиција је страдала у IV веку у Северној Африци (Картагина).

Свети Иларион

Сачуван је само део лобање овог светитеља. Антрополошким прегледом је утврђена замена млечних зуба сталним, па је према томе утврђено да је та особа у моменту смрти имала око 11 година (9 до 14 год.) Поред остатака ове лобање нађна је и лева збица која је припадала особи од око 14 година. Зна се да је Свети Иларион погубљен са осталим верницима који су се налазили у цркви, заједно са свештеником Светим Сатураном у IV веку, у Северној Африци (Картагина).

Света Кандида

Нађен је само део лобање Свете Кандиде. Познато је да ју је крстио лично Свети Петар, још у I веку.

Свети Пелагије

Антрополошким прегледом је утврђено постојање лобање, без леве стране лица. Лобања је припадала старијој особи, која је још за живота изгубила све зубе у горњој и у доњој вилици. Особа је била мушког пола. Зна се да је Свети Пелагије служио као ђакон у III веку, у Далмацији.

Свети Константин

 Од моштију Светог Константина очувана је само лобања, без доње вилице и лева голењача. Лобања је била мушког пола и пропадала је одраслој особи. Зна се да је Свети Константин живео у II веку и да је био епископ у Перуђи (Италија).

Свети Бенигна

Антрополошким прегледом је утврђено да су мошти Светог Бенигне припадале младој особи старој између 7 и 13 година (око 10 год.). Мошти су поседовале одлике мушког пола. Зна се да је овај дечак страдао са осталим верницима који су се налазили у цркви на молитви, заједно са свештеником Светим Сатураном, у IV веку.

Света Викторија

Антрополошким прегледом је утврђено постојање лобање са више костију трупа и удова. Скелет је припадао особи женског пола старој нешто више од 12 година (10 до 15 година) у моменту смрти. Зна се да је Света Викторија била невина и да је одбила да се уда. Скочила је кроз прозор, да би побегла од удаје и остала је неповређена. Страдала је у IV веку. Палеопатолошким прегледом нађено је на левој срани лобање, као и у затиљном пределу више отвора који су настали највероватније после смрти особе.

 

Професор Др.Србољуб Живановић, Лондон Велика Британија;

Професор Др. Марија Ђурић, Лабораторија за Антропологију Анатомског института Меицинског факултета у Београду;

Ванредни Професор Др. Данијела Ђонић, Лабораторија за Антропологију Анатаомског института Медицинског факултета у Београду; и

Дубравка Радовановић, антрополог из Београда

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 мај 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Јерес:

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)

Осуђивање

Макар ти и својим очима видео грешећега, и тада не осуђују јер се често и очи обмањују. (Св. Јован Лествичник)

Нема мањег греха од осуде, али нема ни опаснијег. (Св. Теофан Затворник)

Туђи греси

Не гледај на туђе грехе, него посматрај своје зло. (Св. Димитрије Ростовски)

Реч

Људска реч може бити оштра као мач и тада она рањава и убија, а може бити блага као јелеј и тада је она попут мелема који лечи. (Св. Филарет Московски)

Истински пост

Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела. (Св. Василије Велики)

Крај живота

Крај живота има исту такву снагу за позваног у будући живот као и крај света. (Св. Хризостом)

Деловање Божије

Колико су недокучиве снага и моћ Божија, толико је недокучиво и деловање Његово. (Св. Антоније Велики)

Самољубље

Корен свих грехова је САМОЉУБЉЕ. (Св. Теофан Затворник)

Лукавство

Нема лукавства на земљи ни у паклу које може надмудрити вечну Небеску Мудрост. На многим мегданима Она изгледа тучена, у очима оних који мисли да је битка окончана. Али, Она надалеко гледа, и види у даљини дан Своје Победе. (Св. Николај Жички)

Ум

Држи ум свој у аду и не очајавај! (Преп. старац Силуан)

Смирење

Смирење је скраћено спасење. (Ава Варсонуфије)

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.