header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow У Храму Христа Спаситеља у Москви одликовани јеретици
У Храму Христа Спаситеља у Москви одликовани јеретици Штампај Е-пошта
субота, 27 мај 2017
         Патријарх московски и целе Русије Кирил, после сусрета с представницима Римокатоличке „цркве“ у Храму Христа Спаситеља у Москви, поклонио је римском папи Фрањи икону Светог Николе, а такође и своју медаљу.

 „Желео бих, Ваше високопреосвештенство, да Вас замолим, да ову стару икону Светитеља – Чудотворца Николаја предате као поклон свјатјејшем Фрањи, папи римском, а такође и орден који је повезан са мојим патријарашким служењем“ – рекао је патријарх, обраћајући се надбискупу Барија Франческу Какучију.

Како су агенцији РИА Новости појаснили у патријаршијског служби за информисање, патријарх је понтифу на дар послао „стару икону Светитеља, насликану по руској традицији“.

Самом надбискупу Франческу, у знак сећања на његов боравак у Москви, предстојатељ РПЦ такође је поклонио велику икону Светог Николе, и одликовао га црквеним орденом Преподобног Серафима Саровског I степена.

Осим тога, настојатељ базилике Светог Николе у Барију, Чиро Капотосто, био је награђен орденом Преподобног Серафима Саровског II степена, а гувернер провинције Апулија Микеле Емилиано – истим орденом, али III степена. Како се каже у патријарховом указу, поменути инострани гости, али и неки други, удостојени су ових награда „у знак пажње за њихово ангажовање око преноса моштију Светог Николе Чудотворца“ из Италије у Русију.

По речима Какучија, пренос моштију Светитеља у Русију јесте „јединствен догађај од времена поделе Цркве“. Он је додао да је „папа Фрањо такође више пута у разговору са њим наглашавао 'важност тог догађаја', називајући га јединственим“.

„Практично, до нас сваки дан стижу молбе да поделимо реликвије – мошти Светог Николе, и зато ово, што се догодило – пренос моштију у Русију, - јавно показује одређени привелеговани статус наших односа – односа и са Руском Православном Црквом и лично са Вама, Ваша Светости“, - рекао је Какучи, обраћајући се патријарху Кирилу.

У сусрету који је поводом преноса моштију Светог Николаја Чудотворца одржан у просторијама Храма Христа Спаситеља, учествовали су такође и председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион, апостолски нунције у Руској Федерацији , градоначелник Барија Антонио Декаро, као и други представници Руске Православне Цркве и Римокатоличке „цркве“.

По материјалу са: РИА „Новости“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.